Utställare Ekomatligan 2025

Årets Ekomatsligan-tema är “svenskt, ekologiskt och närodlat”, och det märks tydligt bland utställarna. Utställarområdet samlar organisationer och företag som alla på olika sätt bidrar till mer hållbar mat i offentlig sektor.

Här kan du som arbetar med offentliga måltider knyta värdefulla kontakter, få ny kunskap och hitta konkreta lösningar – från svenska råvaror och växtbaserade koncept till digitala verktyg och innovativ odlingsteknik.

Nedan presenterar vi årets utställare och varför de är relevanta att träffa under dagen.

Ekomatligan 2025 arrangeras i samarbete med Sweden foodtech, Klimatkommunerna och KRAV parallellt med Big Meet Summit.

Lantmännen ägs av 17 000 svenska lantbrukare och erbjuder spannmål, baljväxter och livsmedel som stärker möjligheten att servera mer svenskt och ekologiskt i de offentliga köken.

Ett av Sveriges mest välkända namn inom lantbruk och livsmedel. Som lantbrukskooperativ ägt av 17 000 svenska bönder tar Lantmännen ansvar för hela kedjan från jord till bord.

För dig i offentlig måltid innebär det en möjlighet att diskutera hur mer svenska spannmål och andra råvaror kan hitta in i köken. Lantmännen arbetar med hållbar utveckling inom både konventionellt och ekologiskt jordbruk, och de erbjuder ett brett sortiment av livsmedel – många i ekologiska varianter – som passar för skolor, vård och omsorg.

Genom att besöka Lantmännen får du insikt i hur vi kan öka andelen svenskt odlade och ekologiska ingredienser i måltiderna, utan att ge avkall på kvalitet eller leveranssäkerhet. Passa på att ställa frågor om allt från klimatsmarta spannmålsprodukter till samarbeten med svenska gårdar.

Ahlströms Factory utvecklar växtbaserade produkter för storkök. De visar hur baljväxter och andra gröna råvaror kan bli goda och hållbara rätter för skolor och omsorg.

Utvecklar och distribuerar unika livsmedelsprodukter samt moderna matkoncept för storkök. De har fokus på helt växtbaserade livsmedel och brinner för att göra hållbar mat attraktiv och lättillgänglig i praktiken. 

För dig i offentlig sektor som vill erbjuda mer grönt på tallriken är Ahlströms en given utställare att besöka. Här kan du få inspiration kring hur man kan införa nya växtbaserade rätter i menyerna och samtidigt tillgodose gästernas behov av smak och näring.

Ahlströms Factory visar att hållbar mat är kul – deras koncept hjälper skolor och andra kök att servera klimatsmarta måltider som både smakar gott och gör gott för planeten. Genom att prata med dem kan du få konkreta idéer på menyer, produkter eller samarbeten för att öka andelen ekologiskt och växtbaserat i din verksamhet.

Epok samlar och sprider forskningsbaserad kunskap om ekologisk produktion och konsumtion. De ger fakta och underlag som hjälper offentliga måltider att fatta välgrundade beslut.

Namnet Epok står för; Ekologisk produktion och konsumtion – representerar forskningen och kunskapen bakom ekologisk mat. Epok arbetar med kunskapsförmedling och samordning av forskning och utbildning om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.

Att träffa Epok på Ekomatsligan ger dig chansen att ställa frågor direkt till experter och få vetenskapligt förankrade svar. Hur gynnar ekologisk odling biologisk mångfald? Vad säger den senaste forskningen om svensk ekoproduktion och klimatpåverkan? Epok kan bidra med perspektiv, fakta och råd som hjälper dig att fatta informerade beslut i ditt hållbarhetsarbete.

Deras medverkan knyter an till dagens tema genom att visa varför ekologiskt och närodlat är viktigt – och hur man praktiskt kan öka andelen ekologiskt i offentlig sektor med stöd av forskning och beprövade metoder. Missa inte möjligheten att hämta kunskap och få fördjupade insikter från Epok under dagen.

Hydroponic visar hur jordlös odling kan ge färska grönsaker och örter året runt, direkt på plats – en innovativ lösning för mer lokalt producerad mat i köken.

Introducerar ett innovativt sätt att odla lokalt, oberoende av säsong. De visar upp hydroponiska odlingssystem som gör det möjligt att odla färska, obesprutade grönsaker på plats, året om.

För skolor, sjukhus och äldreboenden kan detta vara en revolutionerande lösning: tänk att kunna skörda egen sallad och färska kryddor direkt i kök eller matsal, utan att vara beroende av långa transporter. Hydroponic system är hållbara och resurseffektiva, då de kräver mindre vatten än traditionellt jordbruk och ingen kemisk bekämpning.

Att besöka Hydroponic på utställarområdet ger dig hands-on erfarenhet av hur tekniken fungerar i praktiken. Du får se hur närodlat kan bli hyper-lokalt – kanske till och med inne i din egen skolrestaurang.

Säljpartner arbetar nära restauranger och storkök med försäljning och distribution av kända svenska varumärken så som Leksands Knäckebröd, Tasty och Fazer.

 Specialiserade på försäljning och rådgivning för restauranger och storkök. Sedan starten 2006 har de varit en nyckelspelare inom storköksbranschen med fokus på hållbarhet, kvalitet och marknadskunskap.

För offentlig sektor fungerar Säljpartner som en brygga mellan producenter och ditt kök – de hjälper er att hitta de bästa produkterna på marknaden som möter era krav på både smak och hållbarhet. Som utställare på Ekomatsligan 2025 kopplar Säljpartner direkt till temat genom att lyfta fram noga utvalda sortiment av ekologiska och närproducerade varor. 

Hos Säljpartner kan du diskutera hur du får tag i mer närodlade råvaror via grossistledet, hur man kan planera säsongsanpassade menyer utifrån tillgängliga lokala produkter, och hur man genom upphandlingen kan ställa krav som driver hållbarhetsarbetet framåt. Deras erfarenhet av offentliga affärer gör att du kan få praktiska tips om upphandling, sortimentsval och hur du implementerar era mål för ekologiskt och svenskt i er dagliga verksamhet.

Magnihill odlar och förädlar svenska grönsaker, bär och rotfrukter som fryses direkt efter skörd. Det gör att offentliga kök kan servera ekologiskt och närodlat året om.

Representerar det bästa av svensk ekologisk odling på frysdisk. Det är ett familjeföretag från Skåne som ända sedan 1957 har odlat och förädlat grönsaker i Sverige. Redan 1994 KRAV-certifierades hela anläggningen, och idag har

Magnihill ett brett sortiment av ekologiska och KRAV-certifierade frysta grönsaker, rotfrukter och bär med Från Sverige-märkning. För offentlig sektor är Magnihill en skattkista: de erbjuder svenska råvaror som är förvällda och frysta direkt efter skörd, vilket innebär att köken kan servera svensk närodlad kvalitet året om utan att tumma på säsongskänslan.

Hos Magnihill på Ekomatligan kan du upptäcka allt från tärnade rotfruktsblandningar till bär och wokgrönsaker – alla odlade med omtanke om både miljön och smaken. Deras produkter gör det enkelt att laga mat från grunden i storkök; ni slipper tidsödande moment som skala och hacka, samtidigt som ni minskar matsvinn (ta ut precis det ni behöver ur frysen).

Matilda Foodtech erbjuder en digital plattform som ger kontroll över inköp, menyer och matsvinn. Med hjälp av data kan köken styra mot mer svenskt och ekologiskt.

Kombinerar mat och teknik för att hjälpa offentliga måltidsorganisationer bli mer hållbara och effektiva. Deras digitala plattform binder samman alla steg i måltidsprocessen – från livsmedelsupphandling och planering till servering och uppföljning, alltid med hållbarheten i fokus.

Om din kommun eller organisation använder (eller funderar på att använda) digitala verktyg för menyplanering, näringsberäkning eller uppföljning av matsvinn och ekologiska inköp, är Matilda FoodTech en oumbärlig utställare att besöka. På Ekomatligan visar de hur data kan användas för att göra klokare val: till exempel kan deras system tydligt visa andelen ekologiskt på er meny, klimatavtrycket för varje rätt, och hur lokalproducerade ingredienser påverkar resultatet.

Du kan få se konkreta exempel på hur kommuner redan arbetar med Matildas plattform för att öka andelen svenska och ekologiska råvaror i sina kök, utan att kostnaderna skenar. 

Ekomatligan 2025 arrangeras tillsammans med:

×