Ekomatligan - Diplomeringscermoni

Varje år anordnar Ekomatcentrum en stor diplomeringsceremoni inom ramen för Ekomatligan, där offentliga måltidsverksamheter från hela Sverige uppmärksammas.

Under ceremonin samlas måltids- och hållbarhetsaktörer från hela landet för att hylla hållbarhetsinsatser inom den offentliga sektorn och ta del av den senaste statistiken över årets ekologiska och närproducerade inköp. Här koras också årets mest framstående kommuner och regioner inom olika hållbarhetskategorier.

Förutom prisutdelning erbjuder evenemanget inspirerande föredrag, paneldebatter, nätverkande och en utställning där företag och organisationer visar upp sina hållbara produkter och tjänster. 

 

Mer information om kategorierna finner du här nedan.

Vinnare av Ekomatligan

Ekomatligan är en årlig utmärkelse som uppmärksammar de kommuner och regioner i Sverige som gjort störst insatser för att öka andelen ekologiska livsmedel i sina offentliga kök. Priset tilldelas den kommun eller region som under föregående år har köpt in den högsta andelen ekologiska livsmedel, mätt i svenska kronor (SEK). Utmärkelsen delas ut av Ekomatcentrum i samarbete med BIOFACH och är en viktig plattform för att främja ekologiska och hållbara livsmedels inköp inom offentlig sektor.

Vinnaren av Ekomatligan får inte bara nationellt erkännande, utan bjuds även in att representera Sverige på BIOFACH, världens största mässa för ekologiska livsmedel, som äger rum i Tyskland.

På BIOFACH får vinnaren möjlighet att dela med sig av sina framgångar och inspirera andra kommuner och regioner i Europa att öka andelen ekologiska livsmedel i sina kök.

Svekomat priset

Svekomat priset är en prestigefylld utmärkelse som varje år delas ut av Ekomatcentrum i samarbete med Magnihill AB. Priset tillfaller den kommun som serverar störst andel svenskproducerad ekologisk mat i sina offentliga kök, mätt i svenska kronor (SEK), och syftar till att lyfta fram de kommuner som går i täten för hållbar utveckling.

Sverige är i framkant när det gäller ekologisk produktion, där en femtedel av landets jordbruksmark brukas ekologiskt av mer än femtusen engagerade lantbrukare. Genom att prioritera svenskproducerad ekologisk mat bidrar kommunerna inte bara till att främja god djurvälfärd och öka den biologiska mångfalden, utan också till att stärka den svenska landsbygden genom fler arbetstillfällen. Det arbete som Sveriges ekobönder utför har långtgående positiva effekter för både miljön och samhället, och Svekomat priset är ett erkännande av detta viktiga arbete.

Priset är en hyllning till de kommuner som tar ett tydligt ansvar för att stödja den svenska ekologiska jordbrukssektorn och dess positiva inverkan på både klimat och samhälle.

Klimateko priset

Klimateko priset lyfter fram de kommuner och regioner som under föregående år lyckats kombinera höga ekologiska inköp med låga koldioxidutsläpp från sina livsmedelsinköp. Priset, som delas ut i samarbete med Matilda Foodtech, tilldelas den aktör som visat hur ekologisk hållbarhet och minskad klimatpåverkan kan förenas i praktiken.

Syftet med Klimateko priset är att främja en helhetssyn där både miljö och klimat sätts i fokus inom den offentliga måltidsverksamheten. Genom att uppmärksamma kommuner som gör medvetna inköpsval som bidrar till både minskade utsläpp och ekologisk produktion, inspirerar priset fler att ta steg mot en hållbar framtid och skapa långsiktiga positiva effekter för kommande generationer.

 

Måltidspedagogiska priset

Årets Måltidspedagogiska pris delas ut årligen på Ekomatsligan i samarbete med Martin & Servera och lyfter fram de insatser som förenar mat och lärande för en hållbar framtid. Priset kan gå till en kommun, skola, förskola, pedagog eller livsmedelsproducent som genom sitt arbete har främjat ekologiska och hållbara måltider och stärkt matens roll som en del av hållbarhetsarbetet.

Nomineringar tas emot genom inskickade bidrag eller via Ekomatcentrums besök runt om i landet. Vinnaren utses av Ekomatcentrums styrelse och belönar initiativ, stora som små, som inspirerar och skapar bestående förändringar för matgäster och samhället i stort.

Läs mer och nominera här senast 1 augusti

Årets Raket

Årets Raket delas ut årligen på Ekomatsligan i samarbete med Midsona Foodservice och tilldelas den kommun som under föregående år ökat sina ekologiska livsmedelsinköp mest, mätt i svenska kronor (SEK). Priset hedrar den kommun som gjort störst framsteg på kort tid och visat ett starkt engagemang för att främja en mer hållbar och ekologisk matkultur i offentlig sektor.

Genom att uppmärksamma den snabbast växande kommunen inom ekologiska inköp inspirerar Årets Raket andra att följa efter och intensifiera sina egna satsningar. Utmärkelsen bevisar att stora förändringar är möjliga och att en stark satsning på ekologiska livsmedel kan ge både miljömässiga och samhälleliga vinster.

Årets Ekologiska Förebild

I samarbete med KRAV delas Årets Ekologiska Förebild ut på Ekomatsligan och hyllar de kommuner och regioner som tar ett extra stort ansvar för ekologisk hållbarhet. Priset går till aktörer som, utöver att köpa EU-ekologiska livsmedel, aktivt väljer att KRAV-certifiera sina måltidsverksamheter eller på annat sätt främja KRAV-märkta produkter. 

Denna utmärkelse lyfter fram de kommuner och regioner som visar ett djupt engagemang för hållbarhet genom att integrera KRAV-märkta livsmedel i sin verksamhet. Årets Ekologiska Förebild uppmärksammar de som tar tydliga steg för att främja högre standarder för miljö, djurvälfärd och socialt ansvar och fungerar som inspirerande exempel för andra aktörer inom offentlig måltidsverksamhet.

×