Ekomatcentrums genomgång av livsmedelsinköpen i 170 kommuner, regioner och statliga verksamheter i Sverige visar tydligt att ju högre andel ekologiskt en verksamhet har desto lägre är utsläppen av växthusgaser från den inköpta maten. Dessa beräkningar bygger på dokumenterade inköp under 2019. (Källa: Ekomatcentrum, Mashie, DKAB)
Ekomatcentrum har sedan 1999 samlat information om ekologiska inköp i landets kommuner och regioner. De årliga statistikinsamlingarna visar att offentlig sektors satsning på ekologisk mat ger positiva resultat på flera plan. Förutom ökade andelar ekologiskt, har de bidragit till minskade utsläpp av CO2e, minskat matsvinn och ett ökat intresse för att handla svenskt och lokalt.
Närmare 40 % av maten som serveras till lunch i skolor, förskolor och äldreomsorg är ekologisk och 42 % av maten på sjukhusen. Det är de finansiellt svagaste grupperna i Sverige som åtnjuter en stor del av den goda ekomaten och inte som Stefan Wirsenius säger i Expressen, den 8 mars, ” En välmenande men självgod liten klick av svenskar och andra i den globala överklassen.”
Tallrikarna på bilden visar vilken typ av mat som serveras i de kommuner/regioner som har en låg andel ekologiska inköp kontra de som har en hög andel ekologiskt. Bilden visar också att merkostnaden för en hög andel ekologiskt, i det här fallet ca 55 % jämfört med 10 %, blir ca 2 kr/kg.
Beslutet att öka efterfrågan och utbudet på ekologisk mat i Sverige kom redan 2007. Dåvarande röd/gröna regeringen satte ett inriktningsmål för ökad konsumtion av ekologisk mat i offentlig sektor, 25 % ekologiskt till 2010. Målet nåddes 2013. Nästa steg och nytt ekomål kom 2017. Nu på en väsentligt högre nivå, 60 % ekologisk konsumtion till 2030. Dessa konkreta målformuleringar från politiskt håll visar tydligt att ekologiskt är viktigt och att produktion och konsumtion ska öka i Sverige.
De ekologiska målen har inspirerat landets kommuner och regioner till att servera mer hållbar mat. Eftersom ekologiskt kostar mer så har köken fått jobba uppfinningsrikt för att hålla oförändrad budget. Det har skett genom att man:
- minskat på matsvinnet
- minskat andelen dyra animaliska proteiner
- ökat andelen billiga växtbaserat protein från baljväxter och cerealier
- skapat nya recept och matsedlar
- infört vegetariska dagar på matsedeln
– Våra beräkningar visar att klimatutsläppen från de offentliga måltiderna beror mer på vilken typ av mat man väljer att servera än om det är ekologiskt eller konventionellt, enligt Eva Fröman på Ekomatcentrum. Vi kan konstatera att ökade inköp av ekologiskt i offentlig sektor resulterat i minskade utsläpp av växthusgaser och att mer hälsosam och hållbar mat serveras utan att det kostar jättemycket mer.
Den höga andelen ekologisk mat i offentlig sektor är en stor vinst för alla vilda insekter och djur, blommor, träd och buskar samt för våra barn och barnbarn.