Runt om i Sverige på landets skolor och förskolor pågår en tyst revolution. Sverige är nämligen bäst i världen på att servera ekologisk mat i offentlig sektor. 39 procent av maten som serveras i kommuner och regioner är ekologisk
Allra bäst på ekologiskt är förskolorna där närmare hälften av maten är ekologisk. EU applåderar Sveriges framgångar och vårt grannland Danmark skriver forskningsrapporter om Sveriges framgångar ”Benchmarking organic food procurement in the public sector: Lessons from the Swedish experience, professor Carsten Daugbjerg ”
Gynnar svensk produktion.
Det är Sveriges kommuner, regioner och statliga verksamheter som driver den ekologiska utvecklingen i Sverige. De ser till att Sveriges barn, äldre och sjuka serveras hållbar och naturlig mat, odlad utan kemisk bekämpning och konstgödsel. Mat som gynnar svensk ekologisk produktion, biologisk mångfald, klimat och ökad självförsörjning där skattebetalarnas pengar investeras i en hållbar framtid genom ekologiska och svekologiska (ekologiskt med svenskt ursprung) val.
Ekologiskt i offentlig sektor 2023.
Tillsammans med landets kommuner och regioner ökar Ekomatcentrum kunskapen och intresset för ekologiskt genom målstyrning och benchmarking, där Ekomatsligan (genomförs 9 oktober) är navet för den positiva ekoutvecklingen. Offentlig sektor har gått från 0 till 39 procent i volym (kg) på 20 år och till en mycket rimlig kostnad.
- Av allt ekologiskt som omsätts i Sverige står offentlig sektor för inte mindre än 18 procent, räknat i grossistled, ex moms.
- Det serveras 3,4 miljoner offentliga måltider per dag i Sverige, av dessa är 39 procent ekologiskt.
- På förskolorna är 48 procent av maten på tallriken ekologisk.
- Ekologiska livsmedel är mer svenska än konventionella.
- Ekologiska livsmedel i offentlig sektor är i större utsträckning från Sverige än konventionella livsmedel.
- Det mest hållbara valet är svekologiskt, ekologiskt från Sverige.
Ted Wendt, verksamhetschef Ekomatcentrum säger; Den svenska framgången inom ekologisk mat i offentlig sektor visar att med rätt insatser och samverkan med alla parter i livsmedelskedjan är det möjligt att göra verklig förändring. Vi ser en ljus framtid där ekologiskt inte bara är ett alternativ, utan det naturliga valet för en hållbar och hälsosam framtid. Genom att prioritera svekologiskt – (ekologiskt med ursprung från Sverige) – visar vi inte bara vår beredskap för att möta framtidens utmaningar, utan också vår stolthet över att främja lokal produktion och minska vår klimatpåverkan.