Källa: TT
Livsmedelsverket har föreslagit att minska rekommendationen för rött kött från 500 gram till 350 gram per vecka, med motiveringen att detta skulle minska risken för tjock- och ändtarmscancer samt ha positiva effekter på klimatet.
– “Risken för tjock- och ändtarmscancer är allra störst om man äter mycket charkprodukter, som korv och bacon. De innehåller oftast dessutom mycket salt och mättat fett, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom,” säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Regeringen har uttryckt missnöje med de föreslagna kostråden och har gett Livsmedelsverket i uppdrag att genomföra en fördjupad konsekvensanalys av hur råden om rött kött kan påverka folkhälsan, livsmedelsproduktionen, klimatet, den biologiska mångfalden och livsmedelsberedskapen.
I SVT:s 30 minuter försvarade landsbygdsminister Peter Kullgren vikten av svensk köttproduktion och varnade för riskerna med att minska animalieproduktionen.
– “Om det är någonting som är skadligt för oss, så är det den dag som kriget eller krisen är framme och vi inte klarar av att producera mat i vårt land,” sa Kullgren i programmet. “Och här är animalieproduktionen otroligt central och viktig för att vi ska kunna ha en livsmedelsproduktion, både på växtodlingssidan men också på animaliesidan.” (SVT)
Regeringens argument väcker frågan om hur Sveriges livsmedelssektor ska balansera klimatambitioner med ekonomisk stabilitet och landsbygdsutveckling.
Den här konflikten belyser en djupare problematik: hur mycket utrymme ska politiska överväganden få ta i vetenskapligt grundade rekommendationer?
Forskare och hälsoexperter varnar för att politisk inblandning i kostråd riskerar att underminera deras trovärdighet. Om konsumenter börjar se rekommendationerna som ett resultat av lobbying eller politiska kompromisser, kan detta minska förtroendet och leda till förvirring kring vilka val som faktiskt är bäst för hälsa och miljö.
Pågrund av regeringens begäran om ytterligare analys har lanseringen av de nya kostråden, som var planerad till början av januari 2025, skjutits upp. Livsmedelsverket förväntas nu redovisa sin fördjupade analys senast den 30 april 2025.
Från Ekomatcentrums perspektiv belyser denna konflikt de komplexa avvägningar som krävs mellan hälsa, miljö och ekonomiska intressen vid utformningen av nationella kostråd. Det återstår att se hur Livsmedelsverket kommer att balansera dessa faktorer i sina kommande rekommendationer.