Vad skulle vi göra om vi inte hade bin? Utan binas pollinering skulle många vanliga livsmedel helt enkelt inte finnas. Blommor skulle inte bära frukt och ge oss tomater, olja, kaffebönor eller äpplen. Nu hotas våra drygt 340 vilda och tama bin att försvinna. Enligt artdatabanken är 13 arter redan utdöda, 8 akut hotade och 15 starkt hotade, 24 är sårbara och 37 är nära hotade. Endast hälften av biarterna klassas som livskraftiga.
Det finns flera orsaker till att de vilda bina minskar. Det kan vara svårt för dem att hitta tillräckligt med mat, få tag i bra boplatser eller hitta platser att övervintra på. Kemiska bekämpningsmedel som används inom det oekologiska lantbruket dödar de vilda bina. Gamla betesmarker med en mångfald av blommor har fått ge vika för skogsplanteringar, ensidig växtodling, bostäder och vägar. Människan brer ut sig på bekostnad av binas livsrum.
Även de domesticerade honungsbina är på väg att minska. Största hotet mot dem är varroakvalstret som sprider ett virus som gör honungsbina sjuka. Fler bisamhällen än tidigare dör under. Det är troligtvis en kombination av sjukdomar, kemiska bekämpningsmedel, ensidig kost och brist på mat som dödar bina. Konsekvenser av ett oekologiska drivet lantbruket.
Tambin och vilda bin kompletterar varandra. Vi behöver båda. Tambina ger oss honung, ett extra plus som skulle vara svårt att vara utan. Vildbina står för mångfald och gratis pollinering i naturens tjänst.
Läs mer på; https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/naturnytta/faktablad-bin-och-deras-livsmiljo