Hotell Kristina har i tjugo år serverat ekologisk mat till julbordet och är årets vinnare i Ekoutmaningen i Sigtuna kommun.
Julbord är en utmaning när det gäller hållbarhet och ekologiskt. Det är viktigt att kostnaden inte blir för hög och att minimera svinnet.
– Kycklingbröst från konventionell uppfödning kostar cirka 69 kronor kilot medan ekologiskt kostar 200 kronor. Och det är svårt att ta ut mellanskillnaderna, vi har ungefär samma pris som de andra konferensanläggningarna här omkring, säger kökschef Tobias Strömberg
För att hålla nere kostnaderna så jobbar restaurangen med att utöka andelen grönsaker och att ta tillvara hela djur. På det sättet blir maten också mer hållbar ur klimatsynpunkt. För de som serverar ekologiskt är det viktigt att få tag på bra råvaror och det finns nackdelar och fördelar med att ha flera leverantörer.
– Kökspersonalen får mycket större respekt för råvarorna när de har direktkontakt med leverantören eller producenten, det blir personligare. Det vet precis vilken av jägarna som har kommit med vilket djur eller vem som levererat grönsakerna. Det blir stor skillnad i förhållandet jämfört om vi köper upp från stora grossister, säger Tobias.
Om Tobias fick önska så skulle det finnas något sätt att subventionera ekologiskt, typ det bonus-malus system som finns för bilar.
Hotell Kristina vann Sigtuna kommuns ekoutmaning 2019. Det var den restaurang som hade högst andel ekologiska inköp, hela 64%. Restaurangen är dessutom KRAV-certifierade med två stjärnor.
Hitta dit www.hotellkristina.se