
Kreativitet, innovation och matavfall
Cirkulärt tänk i finalrätterna
Cirkulär ekonomi är det centrala temat i finalen och finalisterna behöver visa hur de kan laga cirkulärt och hållbart. Att optimera användningen av resurser och använda ekologiska biprodukter samt även ingredienser från stadsmiljöodlingar, för att betona vikten av urbana grönområden och lokal produktion.

Menykoncept
Menyn ska bestå av två rätter: en förrätt och en huvudrätt.

Hemlig låda
Två primära proteiner från vilt. Ett kompletterande protein. Tre grönsaker. Ett stärkelse eller ett sädesslag. Två andra ingredienser. Alla dessa ingredienser måste användas i menyn.

Matsvinn
Att minimera svinn är en viktig del av Årets Ekokock. Finalisterna förväntas planera sina rätter noggrant, använda hela råvaror och överblivna rester på ett kreativt sätt.

Vatten och energi
Finalisterna ska sträva efter att minska sin resursförbrukning genom att använda matlagningstekniker och köksutrustningen smart och medvetet.
Så funkar det
Årets Ekokock är uppdelad i två olika faser som utmanar deltagarna att visa sina kulinariska färdigheter och deras förmåga att skapa hållbara och innovativa rätter.
Tävlingen börjar med deltävlingar där deltagarna kvalificerar sig för finalen. Varje fas är noggrant utformad för att testa olika aspekter av hållbar matlagning, från användning av ekologiska ingredienser till minimering av matsvinn.
Vilka går till final?
De fyra tävlande som har högst poäng från deltävlingen går vidare till finalen, där de ställs inför ännu större utmaningar. Poängen ligger även till grund för startordningen och totala tiden för matlagning under finalen.
Finalen sker på Kistamässan med publik och specialbyggda kök under andra dagen på Nordic Organic Food Fair.
Vilken är startordningen?
Kock #1 startar 10:30 och får 2h 30min tävlingstid.
Kock #2 startar 10:55 och får 2h 25min tävlingstid
Kock #3 startar 11:20 och får 2h 20min tävlingstid.
Kock #4 startar 11:45 och får 2h 15min tävlingstid.
Hur bestäms startordningen?
Startordningen och den totala matlagningstiden för varje finalist bestäms av deras placering i deltävlingen. Den finalist som kvalificerat sig med högst poäng får den längsta tillagningstiden och startar först.
Har man förberedelsetid?
Varje finalist får 20 minuter för menyskrivning och förberedelse innan matlagningen börjar. Uppläggning och servering sker i fönster om 10 minuter för varje rätt, med start 20 minuter innan den totala matlagningstiden är slut.
Årets Ekokock arrangeras av Ekomatcentrum och är en plattform som inspirerar till hållbar matlagning och förändring inom gastronomin och dess bransch.