EU-projektet MatLust har som syfte att stärka den hållbara livsmedelsnäringen i Stockholmsregionen. Med anledning av MatLusts uppdrag och ett ökat konsumentintresse för hållbara livsmedel genomför MatLust under hösten 2016 i samarbete med Ekomatcentrum marknadsaktiviteter riktade mot utvalda restauranger, caféer och livsmedelsbutiker i Södertälje kommun.
Målet med marknadsaktiviteten var att kartlägga utbudet av hållbart producerad mat genom intervjuer och inventeringar. Urvalskriteriet för restaurangerna var att de ska servera dagens lunch eller á la carte och för butikerna att de ska ha ett fullgott sortiment. Vid inventeringen har vi haft fokus på ekologiskt, Fairtrade-märkt, vegetariskt och närproducerat.
Genom att kartlägga verksamheternas utbud av hållbar mat vill MatLust lyfta fram och uppmärksamma restauranger, caféer och livsmedelsbutiker med ett stort utbud. MatLust vill inspirera, informera och motivera fler verksamheter till ett utökat utbud av hållbart producerade livsmedel. Projektet vill också underlätta för konsumenter att hitta restauranger, caféer och livsmedelsbutiker med ett hållbart utbud.
Åsgatan 2

Kafé Lindblom

Stadshuset

Restauranger och caféer
Marknadskartläggningen visade att det finns gott om hållbara matval på caféer och restauranger i Södertälje. I och kring Järna är det särskilt enkelt att äta såväl ekologiskt som vegetariskt och närproducerat. I Södertälje stad är det lite svårare att hitta restauranger med fullt ut hållbara matval, även om det finns ambitioner hos flera av restaurangerna att servera hållbar mat.
Åsgatan 2 och Matbygget var de mest hållbara restaurangerna i Södertälje., vid inventeringen hösten 2016.
Hela listan med rankingen av Södertäljes restauranger avseende utbud av hållbar mat hittar du i rapporten i högra kolumnen.
Certifierade med en KRAV-stjärna 2016 var;
Engsholms slott, Quality Hotel Park, Ristorante Barolo, Scandic hotel, Södertälje, Södertälje stadhusrestaurang, Tom Tits restaurang och Wayne's Coffee Södertälje.



Livsmedelsbutiker
Projekt MatLust har med hjälp av Ekomatcentrum har gjort en omfattande kartläggning av utbudet av hållbara livsmedel i 30 av Södertäljes livsmedelsbutiker. På bara 3 månader har det ekologiska utbudet ökat med 9 %.
EU-projektet MatLust har undersökt huruvida 42 olika produktgrupper finns som ekologiska alternativ i 30 av Södertäljes matbutiker. Vidare har 5 produktgrupper undersökts när det gäller Fairtrade-märkning och dessutom har kvaliteten på hyllmärkning och skyltning undersökts och bedömts. Butikerna har undersökts två gånger, i augusti och oktober.
"Målet är att uppmärksamma och inspirera butikerna att arbeta med hållbarhet – och att ge konsumenterna vägledning kring var den hållbara maten finns, säger Daniel Dworetsky, kommunikationsansvarig på MatLust. Vi hoppas och tror att butikerna och konsumenterna kan sporra varandra i en riktning mot en ännu mer hållbar livsmedelsnäring."
"Det finns förvisso en stor spridning mellan olika butiker, men ett noterbart resultat är att det ekologiska utbudet har ökat med 9 % – och Fairtrade-utbudet med 7 % – i Södertäljes butiker på bara 3 månader, säger Eva Fröman på Ekomatcentrum. "
I tabellen nedan finns en sammanställning av samtliga butikers resultat avseende hur hållbart deras utbud är. Det ekologiska utbudet och andel Fairtrade-märkta produkter är poängsatta utifrån butikstäckning. Poäng ges dessutom om butiken är miljömärkt och om butiken har en bra eller mycket bra hyllmärkning.
Rankinglista butiker

”Vi har 40 % ekologiskt. Det gör oss bäst i hela Sverige. Vill man handla ekologiskt finns det inget bättre ställe att gå till.”
/Jonas Johansson, butikschef, Coop Konsum Järna
”Den här kartläggningen visar att vi på Willys är väldigt duktiga på skyltning och märkning. Vi jobbar aktivt med de bitarna och får också ett stort stöd från vårt huvudkontor.”
/Dennis Jonsson, butikschef, Willys Södertälje Weda
”Det är självklart för oss att ha ett stort sortiment av hållbar mat – det är bra för miljön och för vår hälsa. Det är nog 50/50 när det gäller vem som driver på vem. Vi pushar våra kunder och kunderna pushar oss.”
/Lotta Pihl, Spelansvarig, Coop Konsum Södertälje C
”Vi tror på att integrera de ekologiska produkterna med resten av sortimentet. Det bidrar till att fler flyttar handen i hyllan.”
/Pernilla Weinfors, butikschef, Stora Coop Södertälje
”Vi ökar vår ambition varje år när det gäller ekologiskt. Vi satsar också på matsvinnet och har ett samarbete med Pingstkyrkan där vi skänker bort bra mat som vi annars hade fått kasta.”
/Mikaela Eidebo, butikschef, Willys Södertälje Hamn