Vill du börja servera ekologiskmat? Så här gör du:
Vilka ingredienser räknas som ekologiska?
Märkningar som är godkända som ekologisk i Sverige är märkningarna EUs gröna löv och KRAV. Det betyder att i endast undantagsfall kan andra märkningar för ekologiskt vara godkända
EU-löv | KRAV-märke |
De som är undantagna ska ha en märkning med certifieringsnummer och namngivet godkänt kontrollorgan. Kontrollera märkningen om du vill ange att maten innehåller ekologiska ingredienser. De flesta europeiska märkningar som det brittiska Soil Association har oftast även EU-lövet.
Följande certifieringsorgan är godkända.
- Kiwa Sverige AB: SE-EKO-01
- SMAK Certifiering AB: SE-EKO-03
- HS Certifiering AB: SE-EKO-04
- Valiguard AB: SE-EKO-05
- ControlCert Scandinavia AB: SE-EKO-06
- ProSanitas Certifiering: SE-EKO-07*
- Intertek Certification AB: SE-EKO-08
Hur ska den ekologiska maten presenteras på matsedeln eller menyn?
Regelverket är baserat på perspektivet att vara tydlig och ärlig mot kunden. De som berett maten och säljer direkt till kund ska därför tydligt beskriva vilka ingredienser som är ekologiska. Exempelvis om du säljer smörgåsar kan du till exempel skriva:
Ostsmörgås: ost*, smör*, sallad*, bröd*, tomat. Produkter märkta med * innehåller ekologiska ingredienser.
Du får alltså inte skriva ”Ekologisk ostsmörgås”.
KRAV-certifierade matställen
När det gäller de matställen och restauranger som är KRAV-certifierade så är det fortfarande viktigt att presentera vilka av ingredienserna som är ekologiska. Det är därför inte tillåtet att skriva exempelvis ”KRAV-märkt frukostbuffé” när det endast är kaffe, mjölk och ägg som är ekologiska, även om verksamheten har KRAV-certifiering. Så samma sak gäller här. Endast de produkter och ingredienser som är ekologiska och/eller KRAV-märkta får presenteras som ekologiska och/eller KRAV-märkta.
Hur kontrolleras verksamheten, behövs certifiering?
För restauranger och storkök är det frivilligt att ha en KRAV-certifiering. Kontroll av verksamheterna sker genom kommunernas livsmedelskontrollanter. Utöver de kontrollerna om matsäkerhet har ett flertal kommuner speciella redlighetskontroller. De kontrollerna granskar specifikt restauranger och andra matställen, om vad de presenterar på menyn och vad som faktiskt säljs. Det är därför viktigt att ange vilka produkter på menyn som är ekologiska så att kontrollanterna kan jämföra med vad som är upphandlat. Det gäller även andra produkter som är namnskyddade av EU, såsom Parmaskinka och Parmesanost.