Se inspelad zoom-version av webbinariet och presentationer att ladda ner!
Vad är hållbar mat egentligen? Klimatsmart, etisk, ekologisk, närodlad eller svensk? Eller rent av labbodlat kött eller proteinrika insekter. I framtidens hållbara offentliga måltider bör de klimatsnåla plantbaserade proteinalternativen få mer utrymme. Inköpen av klimatsmarta baljväxter och fröer är försvinnande liten i offentlig sektor, de utgör endast 2 promille av de totala livsmedelsinköpen i sektorn. Vad beror det på och hur kan vi öka både utbud och efterfrågan på dessa produkter?
Dagen arrangerades tillsammans med Nederländerna eftersom de ligger i framkant vad gäller utvecklingen av alternativa proteinkällor, såväl veganska som insektsbaserade och inte minst laboratorieodlat kött.
Presentationer föreläsare
Presentation Emely de Vet Behavior Change
Presentation Felix från Ahlström Factory
Presentation Gunnar Backman Nordiska Råvara
Presentation Maximillian Lundin
Produktpresentationer medverkande företag
Produktprentation Ahlström Factory
Produktpresentation Lantmännen
Recept svenska baljväxter
Receptkompendium – svenska baljväxter Örebro kommun
Program (Här kan du läsa mer om föreläsarna)
Du kan även klicka på länkarna nedan för mer information.
10:30-10:35 Inledning av ambassadör Bengt van Loosdrecht
10:35-10:45 Ekomatcentrum, ”Framtidens hållbar mat”
10:45-11:05 dr. Elin Röös, ”Ekologisk hållbarhet”
11:05-11:20 dr. ir. Catriona Lakemond, “Protein sources (incl insects)”
11:20-11:35 Maximilian Lundin Simple Feast, “Inspiration i köket”
11:35-11:50 dr. Mark Post, “In vitro meat”
11:50-12:10 Frågestund med Elin Röös, Catriona Lakemond, Mark Post och Maximilian Lundin
Lunchpaus
13:00-13:10 Malin Green Örebro kommun, “Projekt med svenska baljväxter”
13:10-13:25 prof dr Emely de Vet, “Behavioral change”
13:25-13:45 Break out rooms – diskussion i mindre grupper:
1) Laboratoriekött – framtid eller utopi?
2) Insekter – mat eller djurfoder?
3) Vego – den nya normen?
13:45-13:55 Felix Strandvik, Ahlström Factory
13:55-14:05 Gunnar Backman, Nordisk råvara
14:05-14:15 Break out rooms. Företag visar sina hållbara ekologiska produkter.
14:15-14:25 Ekomatcentrum, “Hållbar mat genom målsamverkan”
14:25-14:30 Avslutning
Företag som deltart: Ahlström Factory, Lantmännen, Midsona, Nordisk Råvara och Saltå Kvarn.