Årets Ekokock går av stapeln den 7 september på Umeå smakfestival!
Tävlingen riktar sig till högt gastronomiskt presterande kockar i Sverige som genom sin matlagning arbetar för en mer hållbar och bättre värld. Årets tävling är den 10:ei ordningen och har etablerat sig som tävlingen ”för kockar som bryr sig om vår jord och framtid”
Genom att arrangera Årets Ekokock tar vi hållbar gastronomi på allvar. Den är till förde kockar som med sitt arbete vill göra skillnad inom hållbarhetsområdet!
–Årets Ekokock är den enda tävlingen som synliggör och arbetar tydligt med hållbarhet och lyfter ekologiska råvaror. Genom tävlingen finns möjlighet för utbyte mellan ekokockar och ett sätt att lyfta det fina arbete som redan görs, säger Erik Måneld, tävlingsledare Årets Ekokock
Hur går det till?
Kockarna tävlar live inför publik med hemlig råvarukorg. Den hemliga varukorgen samt tävlingsuppgifter avslöjas under rundturen med Ekobussen den 6 september.
Tidigare vinnare av Årets Ekokock:
2014 Luqaz Ottosson- tidigare restaurang ROT, final Årets Kock 2017, 2020, 2023,
2015 Fabian Olli Johanson, GT- Villan
2016 Viktor Arabzadeh, medlem i Culinary Team West of Sweden 2017-2018
2017 Jonas Alvin, Stångs Magasin i Linköping, final Årets Kock 2018
2018 Hanna Lukowiesky, Stelor, tävlat i Unga Ekokockar och blev Årets Kockelev
2019 Jonas Karlsson, frilans. Final Årets Kock 2016
2020 Anders Johnsson, Slyteviken kreativ catering & matstudio. Final Årets Kock 2018
2021 Penda Thomsson, GT-Villan
2022 Adam Österdahl, Lilla Bjers
Juryn har röstat fram finalisterna i Årets Ekokock 2023. Vi är stolta över att presentera våra fyra finalister:
Johan Tyrén, Gastronomi Elva
Lotta Karlsson, frilans Vörtpannan
Mikaela Håkansson, Färna Herrgård
Niclas Jansson, Rånäs Slott
I år samarbetar Årets Ekokock med Ekobussen som kommer att köra runt finalisterna tillsammans med restaurangskoleelever till olika ekogårdar i Västerbotten. Kvällen avslutas med en gemensam middag tillagad på de besökta gårdarnas råvaror.
”Genom möjlighet att träffa ekoproducenter och olika generationers kockar skapas mentorskap och respekt för råvaror. Att få vara ute och skörda, träffa djur och lyssna på bönder är utbildning. För mig är bönderna våra idoler!”
säger Ulrika Brydling, Juryns ordförande och projektledare för Årets Ekokock.
Årets Ekokock 2023 arrangeras av föreningen Ekokockar i samarbete med Umeå Smakfestival, KRAV och Ekomatcentrum.
För mer information och bilder, vänligen kontakta:
Ulrika Brydling, projektledare och juryns ordförande:
ulrika@brydling.se
070-6400698