• Ekomatcentrum
    • Aktuellt
    • Kalendarium 2023
    • Om Ekomatcentrum
    • Pressmeddelanden
  • Ekomatsligan
    • Ekokartan
    • Ekomatsligan
    • Måltidspedagogiska Priset 2023
    • Lilla Ekomatsligan
    • Hållbara måltider genom målsamverkan
  • Recept
    • Mer från Nyhetsbrevet
    • Recept
    • Om Ekoutmaningen
    • Sigtunas Ekoutmaning 2019
    • Haninges Ekoutmaning 2016
    • Södertäljes Ekoutmaning 2016
  • EkoGo!
    • Biologisk mångfald med EkoGo!
    • Hitta eko nära dig
    • EkoGo! för restaurang och gårdsbutik
  • Kurser
    • Föreläsningar
    • Kurser för personal i offentliga kök
    • Digitala kurser om hållbar & ekologisk mat
  • Medlemmar
    • Bli medlem
    • Ekomatcentrums styrelse
    • Medlemmar
  • Material & rapporter
    • Kurs- och informationsmaterial
    • Rapporter
    • Webbinarium
    • Ekomatcentrums Nyhetsbrev

EkoMatCentrum

Resurscentrum för hållbar konsumtion i livsmedelskedjans alla led

Recept från Lilla Ekomålskampen

Recept från Lilla Ekomålskampen

December 1, 2022 by admin

Vinnarmellanmålet av Malin Olsson

Malin Olsson, Närbogårdens förskola. Vinnare av Lilla Ekomålskampen 2022

Recept på Malins Äppeltacos

Brödet:

  • 3 dl yoghurt
  • 5 dl mjöl
  • 1 dl havregryn
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 1 ägg

Yoghurtsås:

  • 2 dl yoghurt
  • 3 msk färskost
  • Kanel
  • Lite honung

Gör så här: Mixa alla ingredienser till brödet i en bunke. Rulla små bollar och platta ut till runda bröd. Stek bröden i torr stekpanna. Vik brödet på mitten och låt stå ett tag, så att brödet håller formen. Stek 1-2 äpplen i smör och kanel. Vispa ihop yoghurt & färskost, smaksätt med kanel och honung. Fyll bröden med äpplen och sist såsen!


Cassandras finalistrecept

  • Cassandra Holm, Hövdingavägens förskola, Gävle. Finalist i Lilla Ekomålskampen 2022

Recept på Cassandras Omelettplättar

Ingredienser, ca 12 plättar:

  • 3 st KRAV ägg
  • 3 msk ekologiskt vetemjöl
  • 50g finriver eko ost
  • 100g finhackade grönsaker, t ex grönkål, morot, vitkål, broccoli, paprika
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Vispa ihop ägg och mjöl
  • Finhacka eller finriv grönsaker och ost
  • Blanda samman allt
  • Smaka av med salt och peppar
  • Stek små plättar i olja eller smör på båda sidorna

– På min förskola har vi märkt att de minsta barnen gärna äter själv med händerna och därför passar dessa omelettplättar så bra hos oss. Plättarna passar bra för små händer och kan serveras båda varma och kalla, vilket gör att man kan förbereda i god tid innan mellanmålet om man behöver. Grönsakerna kan varieras efter säsong och gör plättarna både goda och klimatsmarta.

Senaste Nyheter

Besök våra hemsidor!

  • http://www.ekokrogar.se
  • http://www.ekomatguiden.se
  • http://www.ekomatsedeln.se
  • http://www.miljomat.se
  • http://www.smakasvenskt.se

Nyhetsbrev

© Copyright 2016. EkoMatCentrum, Håven 2, 193 41 Sigtuna. Tel 070-779 59 90. info@ekomatcentrum.se