Vinnarmellanmålet av Malin Olsson
Recept på Malins Äppeltacos
Brödet:
- 3 dl yoghurt
- 5 dl mjöl
- 1 dl havregryn
- 50 gram rumsvarmt smör
- 2 tsk salt
- 1 ägg
Yoghurtsås:
- 2 dl yoghurt
- 3 msk färskost
- Kanel
- Lite honung
Gör så här: Mixa alla ingredienser till brödet i en bunke. Rulla små bollar och platta ut till runda bröd. Stek bröden i torr stekpanna. Vik brödet på mitten och låt stå ett tag, så att brödet håller formen. Stek 1-2 äpplen i smör och kanel. Vispa ihop yoghurt & färskost, smaksätt med kanel och honung. Fyll bröden med äpplen och sist såsen!
Cassandras finalistrecept
Recept på Cassandras Omelettplättar
Ingredienser, ca 12 plättar:
- 3 st KRAV ägg
- 3 msk ekologiskt vetemjöl
- 50g finriver eko ost
- 100g finhackade grönsaker, t ex grönkål, morot, vitkål, broccoli, paprika
- salt och peppar
Gör så här:
- Vispa ihop ägg och mjöl
- Finhacka eller finriv grönsaker och ost
- Blanda samman allt
- Smaka av med salt och peppar
- Stek små plättar i olja eller smör på båda sidorna
– På min förskola har vi märkt att de minsta barnen gärna äter själv med händerna och därför passar dessa omelettplättar så bra hos oss. Plättarna passar bra för små händer och kan serveras båda varma och kalla, vilket gör att man kan förbereda i god tid innan mellanmålet om man behöver. Grönsakerna kan varieras efter säsong och gör plättarna både goda och klimatsmarta.