Med 70 procent ekologiska livsmedelsinköp 2022 kan Örebro kommun för andra året i rad titulera sig som vinnare av Ekomatsligan. Region Jönköping tog hem Regionsligan med 61 procent ekologiska inköp.
När resultaten av Ekomatsligan 2023 avslöjades stod det klart att Örebro kommun återigen är bäst i Sverige på ekologiskt.
Ekomatsligan 2023 genomfördes den 30 maj på Brygghuset i Stockholm med 130 deltagare. Trettio kommuner och regioner var representerade för att ta emot diplom för sina ekologiska insatser. Härliga Paul Svensson var på plats och delade ut diplom till Årets Ekologiska Spjutspetsar!
Storslam för region Jönköpings län
Region Jönköping gjorde storslam. De vann Ekomatsligan Regioner med 61 procent ekologiska inköp, Svekomatspriset för regioner med 44 procent svekologiska inköp. De blev utsedda till “Årets ekologiska förebild” av KRAV och klassade in som första region i den exklusiva gruppen “Årets Ekologiska Spjutspetsar”.
Strax efter Ekomatsligans vinnare, Örebro kommun, kom Malmö stad på en andraplats med 69 procent ekologiskt, följt av Borlänge kommun med 68 procent. Borlänge kommun vann även Ekologiska Lantbrukarnas Svekomatspris med 48 procent svekologiska inköp.
Tillsammans med Matilda FoodTech korades årets vinnare av Klimatekopriset. Med låga utsläpp av klimatgaser och höga ekoinköp plockade Malmö stad hem priset för tredje året i rad.
Region Jönköpings län behåller ledningen i Ekomatsligan för regioner med en ekoandel på 61 procent, följt av region Uppsala och region Östergötland med 55 procent vardera.
Bland statliga verksamheter noterades höga ekologiska inköp hos Länsstyrelsen i Västernorrlands län med 67 procent. Lunds universitet hade 63 procent ekologiska inköp, Linköpings univeristet 54 procent och Göteborgs universitet 53 procent.
Örebro län och Uppsala län delar på första platsen i Länsekoligan med 45 procent ekologiska inköp vardera. I länsekoligan summeras hela länets offentliga ekologiska livsmedelsinköp.
37 procent ekologiskt i offentlig sektor
Andelen ekologiskt i offentlig sektor har minskat under 2022. Det ekologiska utbudet har ökat stadigt sedan Ekomatcentrum började mäta 1999, men 2020 vände det och de ekologiska inköpen började minska. Med anledning av höjda livsmedelspriser har nästan hälften av landets kommuner och regioner tvingats minska de ekologiska inköpen under året. MEN en tredjedel har kunnat ökat sina ekoinköp under året eller legat kvar på samma nivå. Några exempel är Leksands kommun som ökat med 8 procentenheter samt Trollhättan, Vaxholm, Emmaboda, Partille, Ronneby och Sotenäs som ökat med minst 6 procentenheter.
– Offentlig sektor tampas med höga livsmedelspriser, antieko politik och ett allmänt missnöje mot klimatsmart mat i måltidsverksamheterna. Vi behöver kraftsamla och studera alla de verksamheter som går mot strömmen. Hur de lyckas öka ekoinköpen utan att överskrida budget och hur de framgångsrikt serverar god hållbar mat som uppskattas av matgästerna. Det finns många goda exempel och förebilder att lära av, säger Eva Fröman, verksamhetsledare för Ekomatcentrum .
Lärande Hållbara Måltider
Lärande Hållbara måltider var temat på årets Ekomatsliga. Det nyinstiftade Måltidspedagogiska priset gick till Förskolan Pärlan Norlandia i Vårby i Huddinge kommun med motiveringen “Pärlan har långsiktigt och målmedvetet arbetat med samverkan, kommunikation och pedagogik i ett hållbart lärande. Med initiativ tagna på ledningsnivå har Pärlan lyckats med att öka samarbetet mellan kök, matgäster och pedagoger.”
– Vi är bäst i världen på hållbar och ekologisk mat i offentliga sektor. Ska vi fortsätta vara bäst måste vi ta mer lärdom av varandra och verka för att få politiken med oss, säger Li Degerman projektledare på Ekomatcentrum.
Alla rankinglistor och resultat för den offentliga måltidsverksamheten i Sverige finns i Ekomatcentrums Marknadsrapport 2023.