(bild: grönkålsodling under snötäcke i Dala-floda)
I början av mars stod Ekologiska Lantbrukarna i Dalarna värd för Ekodagarna. Linda Fidjeland och Cécile Everett från Ekomatcentrum var på plats.
Gårdsbesök:
Wåhlstedts lantbruk i Dala floda
Ett familjeföretag som odlar grönsaker. Under vintern blir försäljningen mest vitkål, morötter och potatis. Det finns också en gårdsbutik och servering. Under besöket på gården diskuterades alltifrån olika problem med mögel och skadeinsekter och hur de kan bekämpas till olika typer av vinterförvaring. Dalälven rinner förbi Dala floda med mängder av vatten så just nu är problemet att det är för mycket. Här har de börjat gräva upp diken i relation till bland annat Gotland som dikar igen och skapar våtmarker för att behålla vattnet.
Grangärde Musteri
Familjen Tillman driver en av Europas största ekologiska odlingar av svarta vinbär. Det mesta går till det egna musteriet. Här odlas även jordgubbar för färskmarknaden och musteriet. Har även kafé.
60 ha vinbär. Har buskarna i 10 år, ger skörd från 3e året.
10 ha jordgubbar
Köper rörsocker från Thailand, finns inte tillräckligt i Sverige.
12 anställda
Temadag:
Helen Browning, vd för Soil Association i England som är en välgörenhetsorganisation som arbetar för hälsosam och hållbar mat, odling och markanvändning. https://www.soilassociation.org/
Ekomarknaden i England är ca 4-6 %. Soil Association jobbar mycket med att sprida kunskap till allmänheten. Man pratar inte om konsumenter, utan om medborgare. Det menar man gör att människor kan känna sig mer inkluderade och att de även har ett ansvar. Man jobbar mycket med olika kampanjer året runt.
Arbetar med projekt för utveckling och förbättringar, som drivs av lantbrukarna själva.
Driver även projektet Food for Life, syfte att förbättra kostvanor, särskilt inom offentliga sektorn.
Hon är även ekolantbrukare. Har 600 ha mark och mest djuruppfödning. De har online försäljning, restaurang, övernattning och gårdssafari. https://helenbrowningsorganic.co.uk/
Grupp: Lokalförädling/Mathantverk/nya försäljningskanaler
Bodil Cornell berättade om Eldrimner, nationellt centrum för mathantverk. Med mathantverk menas att maten inte får innehålla några tillsatser och att det är svenskt. Eldrimner ordnar kurser och utbildningar, bl.a. 1 årigt YH, ordnar mästerskap i mathantverk och har tagit fram en app för att hitta mathantverkare. Albin Ponnert berättade om Local Food Nodes Liknar REKO-ringar, matförsäljning utan mellanhänder.
Grupp: Frukt & grönt
Genom projektet Ekobondens marknad samlar Ekologiska Lantbrukarna löpande marknadsbevakning, med prisstatistik, marknadsanalyser och marknadsinformation som ska vara lättillgänglig och relevant för såväl ekologiska lantbrukare som konventionella lantbrukare som överväger omställning samt de som är nyfikna på ekologisk produktion och dess förutsättningar. Ekologiska Lantbrukarna har också Ekoförmedlingen, en marknadsplats för ekologiska lantbruksföretagare att annonsera sina egna varor och tjänster.
Framtidens Frukt: Framtidens frukt ska öka kunskapen om den ekologiska fruktodlingen och skapa kontakt mellan odlare och konsumenter. Man anordnar gårdsbesök och aktiviteter i butiker för att ge konsumenterna möjlighet att möta en ekologisk fruktodlare. Man anser att det är ett problem att mellanleden / grossisterna säljer både eko & konventionellt, innebär att de inte aktivt förespråkar/marknadsför ekologiskt.
Martin Gustafsson, trädgårdsmästare och lärare, Permakultur Stjärnsund
https://xn--stjrnsund-x2a.nu/ pratade om Agroforestry, naturen som förebild för framtidens matproduktion. Agroforestry kan ge ökad mångfald, högre resiliens och ökad kolinlagring. Mycket spännande och inspirerande.
Några intryck:
– Det finns ett behov av att ge producenterna mer makt, skippa mellanhänderna. ”Ta betalt istället för att få betalt”.
– Upplevde inte att det fanns någon diskussion eller krismedvetenhet om minskande efterfrågan på eko.
– Eko bönder är trevligare och mer positiva än konventionella 🙂