Jag har alltid tyckt att uttrycket ”Tänk vad tiden går” låter lite fånigt. Men nu, efter 25 år med Ekomatcentrum, så förstår jag innebörden. Hösten 1997 registrerade vi föreningen Ekocentrum på bolagsverket. Då var den ekologiska marknaden fortfarande skir och outvecklad. Den hade på några år gått från alternativodlad potatis till ekologiska grönsaker, mjölk och kött. Marknaden var minst sagt svajig. Ekokonsumenterna fick ligga i för att hitta ekologiska livsmedel. Själv var jag, som många andra, aktiv i en inköpsförening där ekologiska inköp samordnades från företag och producenter. Min förening hette passande nog ”Rent mjöl i påsen”.
“Aldrig har så få gjort så mycket för så många.”
Churchill
Churchills kända citat ”Aldrig har så få gjort så mycket för så många” passar perfekt in på Ekomatcentrums verksamhet under 25 år. Vi har med mycket små resurser, få anställda, stor entusiasm och oändligt mycket ideellt arbete varit med och bidragit till att Sverige är bäst i världen på ekologiskt i offentlig sektor. Dessutom har vi har jobbat med ekologiskt i butik och restaurang, tagit fram ett webbaserat kost- och miljödataprogram som heter Ekomatsedeln. Vi har under sju år utsett Årets Ekokrog i White Guide och delat ut Årets Ekoboost. Vi har producerat Sveriges enda ekologiska utbildningsmaterial, fem uppsättningar av Naturligtvis, för kockar i landets offentliga och privata restauranger och producerat utbildningsfilmer om ekologisk och hållbar mat. I projektet ”Klimatsmarta matvanor” riktade vi oss till pedagoger och föräldrar med utbildningar, klimatsmart matlagning och tips på hur man får barnen att äta mer växtbaserat. Vi har åkt land och rike runt och genomfört närmare 1000 utbildningar om vikten av att servera ekologisk mat för kockar i offentliga kök.
Det jag är mest stolt över under mina 25 år med Ekomatcentrum är när vi fick Änglamarkspriset 2007. Det är så härligt att få bekräftelse på att man gjort ett bra jobb och inte minst att få en kram av Hasse Alfredsson. Kör eko – ett gastronomiskt vägval, är jag också stolt över att ha genomfört. Det var en ekologisk roadshow som det svängde om, fullspäckad med god mat och underhållning på scen med kända personer, musiker och kockar. Kör eko gjorde nedslag på 9 platser i Sverige under hösten 2008 och satte förhoppningsvis några ekologiska avtryck.
Sen så klart Ekomatcentrums signum, Ekomatsligan, som fick sin nuvarande form 2012. Ekomatsligan har följt de nationella ekomålen för ekologisk konsumtion, samlat landets kommuner och regioner och delat ut diplom till alla med minst 25 procent ekologiskt. Ekomatsligans diplomutdelare har varit en rad kända personer med ekologiskt som intresse. Varma personer med stort hjärta som kramat och kramat alla Ekomatsligans vinnare. Lilla Ekomatsligan kom till 2013 och är ett kärt projekt som fortsätter att växa och utvecklas. Där premierar vi alla eldsjälar i de enskilda köken som driver den ekologiska utvecklingen i landets alla kommuner och regioner.
Ekomatcentrum har framtiden för sig. Ytterligare 25 år går fort. Med ny styrelse och personal kommer nya visioner och missioner. Först när eko är norm och konventionellt är nisch, då kan Ekomatcentrum med väl förrättat värv gå i graven.
Eva Fröman i Ekomatens tjänst sedan 1989.