Bönpilaff med smak av citron, svensk hårdost, färsk spenat och rostade frön
4 portioner
2 små gula lökar
3 msk rapsolja
1 grönsaksbuljongtärning
Mathavre/kvarngryn/nakenkorn/nakenhavre för 4-5 portioner
150 gram färsk spenat
1 burk Bönland bruna bönor (410 gram)
1 citron, finrivet skal
3 msk rapsolja
ca 100 gram hyvlad stark hårdost, t.ex. vällagrad Svecia, Almnäs Tegel eller Västerbottenost
1 dl rostade frön (solrosfrön/pumpafrön)
färsk timjan för garnering
Citron crème fraiche
2 ½ dl crème fraiche
Saft och zest från en halv citron
1 tsk honung
salt/peppar
GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp mathavre tillsammans med en buljongtärning enligt anvisningarna på paketet
- Rosta solrosfrön och pumpafrön i stekpanna tills de fått färg.
- Finhacka löken och stek med olja tills de får färg i en rymlig stekpanna.
4. Lägg ner den färska spenaten i det stekta lökhacket och låt stekas några minuter.
5. Ta fram en skål och lägg i de avrunna och sköljda bruna bönorna.
6. Finriv citronskal och vänd i bönorna, droppa i rapsolja. Salta och peppra.
7. Hyvla osten med en osthyvel och lägg i en skål.
8. Blanda ingredienserna till citron crème fraichen och smaka av.
9. När mathavren är kokt, låt rinna av och svalna lite. Lägg i stekpannan tillsammans med bruna bönor samt hälften av osten och rör om.
Vid servering
Lägg upp pilaffen på ett på uppläggningsfat, toppa med hackade hasselnötter och färsk timjan samt en klick citron crème fraiche. Servera gärna tillsammans med nybakade bönbaguetter
Bröd med svarta bönor cirka 16 st
- 2 burkar (ca 800g) Kung Markattas svarta bönor
- 4 dl kallt vatten
- 1/2 dl olivolja Kung markatta
- 25 g jäst
- 2 dl havregryn Urtekram, gärna lite grövre sort
- ca 6-8 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
Att toppa bröden med:
- solroskärnor Kung markatta
- flingsalt
- svarta sesamfrön
Mixa bönorna helt slätt.
Rör i resten av vattnet och oljan i de mixade bönorna.
Smula i jästen och rör ut den.
Blanda i havregrynen, den mindre mängden vetemjöl och salt
Arbeta snabbt ihop till en ganska kladdig deg. Den ska inte gå att arbeta med, men heller inte vara rinnig. Strö över rikligt med mjöl och täck med plastfolie. Låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur.
Mjöla ett bord och stjälp upp degen på bordet, knåda inte
Dela degen i ca 16 lika stora delar och forma snabbt till bollar. Ta degklumpen och vik in ändarna under för att få en slät bulle på ovansidan. På det viset behöver man inte knåda ur luften ur degen.
Lägg upp bullarna på två plåtar och täck över. Låt jäsa minst 30 minuter.
Värm ugnen till 250°C. Pensla bröden rikligt med vatten och strö sedan på solroskärnor, flingsalt eller sesamfrön. Gräddai cirka 12-15 minuter eller tills bröden har fått fin färg på undersidan.
Åkerbönssoppa
20 port
600 gr torkade skalade åkerbönor från Kung Markatta
300 g hackad gul lök
75 g färskpressad vitlök (vitlökspasta)
3 dl vitt vin
1,5 dl kokosolja
7,5 dl kokosgrädde
15 dl kokosmjölk
16,5 g gurkmeja
12 g salt
- Blötlägg bönorna i kallt vatten över natten
- Sautera lök och vitlök i kokosoljan
- Tillsätt vitt vin och koka upp
- Tillsätt kokosmjölk och kokosgrädde
- Häll av blötläggningsvattnet och tillsätt de blötlagda åkerbönorna samt gurkmeja
- Låt åkerbönorna koka i ungefär 40 min, tills de är färdigkokta (tillsätt mer vatten om det behövs)
- Salta och smaka av.
Åkerbönsdressingar i olika varianter
Basdressing på åkerböna
10 p
- 900 g kokta åkerbönor (cirka 450 gr torkade)
- 150 g Citronjuice
- 30 g Salt
- 225 g Rapsolja
Mixa alla ingredienser till en slät dressing. Denna funkar som en bra såsbas för andra smaksatta dressingar
_____________________________________________________________________________________________________
Chilidressing
10 p
250 g basdressing på åkerböna
- 40 g sambal
- 25 g tomatpuré
- 20 g strösocker
- 25 g äppelcidervinäger
- 120 g rapsolja
- Mixa alla ingredienser förutom olja till en hummus
- Droppa i oljan i tunn stråle under tiden du mixa
_____________________________________________________________________________________________________
Åkerbönskräm
10 p
- 300 g basdressing åkerböna
- 50 g limejuice
- 25 g bladpersilja
- 75 g bladspenat
- 3 g vitlök solo
- 7 g salt
- 75 g olivolja
- Mixa alla ingredienser förutom olja till hummus.
- Droppa i oljan i tunn stråle under tiden du mixa
Frijoles refritos (omstekta bönor)
1 liten gul lök
3 msk neutral olja
1 burk (410 gram) svarta eller bruna bönor
3 klyftor vitlök
1 msk smör
1 msk vatten
1 msk kött- eller kycklingfond
1 msk rödvinsvinäger eller lime
Chili efter smak
1-2 tsk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver
Gör så här:
1. Finhacka lök samt två av vitlöksklyftorna
2. Svetta lök och vitlöks långsamt i 2 msk olja
3. Skölj bönorna i kallt vatten. Stek dem med lök och vitlök i 3-4 minuter
4. Mosa bönorna direkt i pannan med en potatisstöt
5. Tillsätt resterande olja, smör, vatten, fond, vinäger/lime, chili, spiskummin, rökt paprika och rör om.
6. Låt puttra i 10-15 minuter, rör om då och då
7. Pressa eller riv sista vitlöksklyftan samt tillsätt salt och eventuellt mer kryddor efter smak.
Servera som tillbehör på salladsbuffé, till tacos, grillat eller ät som en rätt tillsammans med ris och någon sås.