Nationell, regional och lokal utmaning för hållbar mat i butik, restaurang och café
Vi vill att Sveriges invånare ska ha tillgång till ett brett utbud av ekologiskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment av livsmedel. Att restauranger och caféer som serverar lunch, middag eller fika ska erbjuda sina gäster flera miljö- och klimatanpassade alternativ på menyn. Att turister och konferensgäster ska finna ett rikligt utbud av klimat- och miljöanpassade menyer på Sveriges hotell och konferensanläggningar. Att den närproducerade maten så långt som möjligt producerats miljö- och klimatanpassat.
Varför Ekoutmaning?
Försäljningen av ekologiska livsmedel har under de senaste åren ökat dramatiskt. Under 2015 omsatte ekologiska livsmedel 21,5 miljarder kronor. Högst andel har offentlig sektor, med 31 % ekologiska livsmedel. Trots en ökning på 39 % under 2015 i dagligvaruhandeln utgör andelen ekologiska livsmedel endast 6,6 % och på restauranger endast 6 % (Källa: Ekologisk Livsmedelsmarknad, Ekoweb 2016).
Ekoutmaningen ska bidra till ett ökat utbud och konsumtionen av ekologiska, miljömärkta, klimatsmarta och etiska livsmedel i båda offentliga och privata miljöer. Ekoutmaningen startades i Sigtuna 2014 av Ekomatcentrum, Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och Sigtuna kommun. Syftet var att det synliggöra det ekologiska utbudet i restauranger och caféer samt i kommunens livsmedelsbutiker. Kommunikationen mellan livsmedelsproducenter och restauranger, caféer, hotell samt livsmedelsbutiker utvecklades. En gemensam kraftsamling som gav resultat.
Resultat
Under två år inventerades Sigtunas restauranger och caféer och livsmedelsbutiker. Projektet bidrog till att det ekologiska utbudet ökat med 84 procent i snitt i livmedelsbutikerna. På restauranger och caféer ökade det ekologiska utbudet också. Antalet KRAV-certifierade restauranger har gått från 2 till 10 st.
Vilka vinster ger ett deltagande i Ekoutmaningen för kommunen?
- Ett ökat fokus på hållbar mat och måltider i butik, restaurang, café och media.
- Ett ökat utbud av ekologiska livsmedelsprodukter.
- Ett ökat engagemang bland kommuninvånarna.
- Möjligheter att lyfta och utveckla den lokala ekologiska livsmedelsproduktionen och det lokala lantbruket.
Vill ni också vara med? Kontakta oss för idébeskrivning och koncept!
74 ekologiska produkter i grönsaksdisken på ICA.
Håkan Holmgren på EAT Ekoaffären där allt är ekologiskt
Bra hyllskyltning på ICA