VI HJÄLPER ER ATT NÅ ERA MÅL I MÅLTIDSVERKSAMHETEN
Ekomatcentrums kurser vänder sig i första hand till kockar och kökspersonal. Men några av våra kurser passar även för pedagoger, föräldrar eller barn. Vi har en övergripande föreläsning om matens klimatpåverkan som vänder sig till politiker och tjänstemän i offentliga verksamheter.
Ladda ner vårt kursprogram här till höger eller scrolla neråt för att läsa vidare om varje enskild kurs och dess innehåll.
Vid varje kurs har vi angett vilken målgrupp som kursen riktar sig till. Målgrupperna är Barn, Föräldrar, Kockar och annan kökspersonal samt Pedagoger.
KURSPROGRAM
VI HJÄLPER ER ATT NÅ ERA MÅL I MÅLTIDSVERKSAMHETEN
1. Klimatsmart och grön växtmat ger hållbara avtryck i stad och land
KLIMATSMART MATGLÄDJE I OFFENTLIGA RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL
1. Vad är klimatsmart och hållbar mat? 3,5 tim
2. Grön mat ger ekonomi i köket, 3,5 tim
3. Grön mat som gillas av alla, 3,5 tim
4. Grundläggande näringslära, 3,5 tim
5. Ekomatsedeln med näringsberäkning, 3,5 tim
6. Ursprung spelar roll – välj svekologiskt, 3,5 tim
7. Matsvinn, 3,5 tim
8. Uppföljningsträff, 3,5 tim
GRÖN MATGLÄDJE I SKOLA OCH FÖRSKOLA
1. Klimatsmarta matvanor, kurs för vuxna, 1,5 tim
2. Workshop klimatsmarta matvanor för vuxna, 2 tim
3. Matlagning med grön växtmat, 3,5 tim
4. Grön matglädje med barn, 1–2 tim
TEACH THE TEACHER – KURS FÖR BLIVANDE KLIMATPEDAGOGER
1. Klimatsmarta mat och klimatsmarta proteiner, 3,5 tim
2. Workshop 1: Verktyg och pedagogik för klimatpedagoger, 3,5 tim
3. Workshop 2: Presentationer och upplägg, 3,5 tim
FINGERFOOD – DEN SNABBA LUNCHMATEN I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN
1. Hållbara och ekologiska matval, 3 tim
2. Fingerfood till lunch, 3 tim
VEGETARISK MATLAGNING MED PROFESIONELLA EKOVEGO-KOCKAR
1. Grön mat som gillas av alla, 4 tim
EKOLOGISK OCH HÅLLBAR MAT I HEMKUNSKAPEN
1. Hållbar och ekologisk mat i hemkunskapsundervisningen, 3,5 tim
2. Klimatsmart matlagning med Hemkunskapen, 3,5 tim
Klimatsmart och grön växtmat ger hållbara avtryck i stad och land
Avgörande för att lyckas med klimat- och miljöarbetet är att alla strävar mot samma mål. I våra kurser och föreläsningar pratar vi om matens klimat- och miljöpåverkan. Vi silar kameler och ger svar på vad som är den klimatsmartaste maten och vilka satsningar och mål kommunen, regionen eller landstinget bör göra för att enkelt och effektivt verka för ett hållbart klimat. Föreläsningens längd och innehåll anpassas efter målgrupp och informationsbehov. Föreläsningen tar upp följande;
• Vad är hållbar och klimatsmart mat?
• Vad är viktigast att satsa på; ekologiskt, lokalt, klimatsmart, vegetariskt eller minskat svinn.
• Politiska mål för ekologisk och hållbar mat – internationellt, nationellt och lokalt.
• Sveriges mål för ekologiskt i offentlig sektor.
• Goda exempel och vinnande koncept i Sverige – Ekomatsligan.
• Verktyg för framgång – Ekomatsedeln, utbildningar, upphandling, benchmarking, kost- och miljöpolicy.
Målgrupp: Kockar, Pedagoger.
Föreläsningen är 1-3 tim lång och anpassa till kundens behov.
KLIMATSMARET MATGLÄDJE I OFFENTLIGA RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL
Kursen består av åtta kursdelar omfattande 3,5 timme vardera. Kursdelarna kan väljas var för sig eller kombineras efter önskemål. Om man inte tidigare arbetat med mat, klimat och miljö i verksamheten så rekommenderar vi hela kurspaketet för att nå bästa resultat.
1. Vad är klimatsmart och hållbar mat
Klimatet och miljön påverkas negativt av vår moderna livsstil och konsumtion. All mat vi väljer att äta har påverkat miljön och klimatet när den producerats, förädlats och transporterats. Det ska vara lätt att välja rätt. Vi reder ut begreppen och ger vägledning till de klimatsmarta och hållbara matvalen. Kursen riktar sig till kockar, kökspersonal, pedagoger samt föräldrar.
Kursprogram:
• Klimat, miljö och livsstil.
• Vad är klimatsmart och hållbar mat?
• Ekologiskt – vad är ekologiskt och varför?
• Reko fisk – hitta rätt i fiskhavet.
• Miljömärken på livsmedel.
• Miljöcertifiering av restaurang.
• Deltagarna upprättar handlingsplaner för mer hållbart och klimatsmart tänk i köken.
3,5 tim
Målgrupp: Föräldrar, Kockar, Pedagoger
2. Grön mat ger ekonomi i köket
Att välja hållbar mat som ekologiskt, närproducerat, svenskt och mycket grönt ger inte bara ett bättre klimat och mindre påverkan på miljön. Andra viktiga synergieffekter är att det blir både billigare och hälsosammare. Ännu billigare blir det om man kan komma tillrätta med det omfattande svinnet i restaurangerna och matsalarna. Kursen riktar sig till kockar och kökspersonal.
Kursprogram:
• Hållbar mat är bra för kökets ekonomi.
• Minskat svinn ger bättre ekonomi i köket.
• Hållbar mat med hjälp av Ekomatsedeln.
• Deltagarna diskuterar/gör egna handlingsplaner för mer klimatsmart tänk i köken.
3,5 tim
Målgrupp: Kockar
3. Grön mat som gillas av alla
Klimatsmart mat är detsamma som mycket vegetabilier. Frukt, grönt, cerealier och lite kött eller fiskprotein. Våra svenska traditionella matvanor bygger på kött och fisk med tillbehör. Klimatsmarta matvanor bygger på lite kött eller fisk och mycket vegetabilier såsom grönsaker, bönor, linser och cerealier i form av mjöl och gryn. Det blir ett annat sätt att tänka. På våra matlagningskurser vill vi ge inspiration till goda klimatsmarta recept och maträtter. Vi lagar mat ihop, utbyter idéer och låter oss väl smaka av en gemensamt tillagad klimatsmart buffé. Kursen riktar sig till kockar och kökspersonal.
Kursprogram:
• Inspirationsmatlagning med klimatsmart tänk och råvaror.
• Ekologisk klimatsmart buffé. Alla presenterar sina rätter.
• Gemensam måltid.
3,5 tim
Målgrupp: Kockar
4. Grundläggande näringslära
Maten vi äter behöver vara balanserad för att kroppen ska må bra. I Sverige fortsätter barnfetman tyvärr tt öka. Ett högt intag av socker och fet mat är en stor orsak till detta. Vad är det för skillnad på olika fetter och hur påverkas kroppen av olika kolhydrater? Hur mycket protein behöver kroppen egentligen? Vi går igenom begreppen och reder ut frågetecknen. Vi diskuterar hur recepten kan bli mer klimatsmarta och anpassas till Livsmedelsverkets köttrekommendationer, max 500 g rött kött och chark per vecka. Kursen riktar sig i första hand till kockar och kökspersonal men kan också vara intressant för pedagoger på restaurangskolor eller lärare i Hemkunskap samt intresserade föräldrar.
Kursprogram:
• Grundläggande näringslära om fetter, kolhydrater och proteiner.
• Alternativa klimatsmarta proteiner.
• I grupp diskuterar deltagarna fram klimatsmarta recept och menyer.
3,5 tim
Målgrupp: Föräldrar, Kockar, Pedagoger
5. Ekomatsedeln med näringsberäkning
Ekomatsedeln är ett användarvänligt näringsberäkningsprogram med ekonomi, miljö och klimat i fokus. Ekomatsedeln bidrar till bra ekonomi i ekologiska och klimatsmart måltider för alla storkök.
Med Ekomatsedeln kan du planera en klimatsmart matsedel i kommunen, regionen eller i en restaurangkedja. Laga och planera mat i förskolan, skolan, äldreomsorgen. Planera och näringsberäkna menyerna på en lunchrestaurang. Fungerar också som ett pedagogiskt näringsberäkningsprogram för blivande kockar på restaurangskolan. I Ekomatsedeln kan du kombinera dina egna recept med färdiga miljöanpassade i Ekomatsedelns receptbank och bygga en egen bank av dina favoriter. Kursen riktar sig till kockar, kökspersonal och pedagoger.
Kursprogram:
• Lite grundläggande näringslära.
• Alternativa klimatsmarta proteiner.
• Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns olika tjänster.
• Deltagarna skapar hållbara recept och menyer med hjälp av Ekomatsedeln.
• Deltagarna erbjuds ett års fri prenumeration på www.ekomatsedeln.se efter kursen.
3,5 tim
Målgrupp: Kockar, Pedagoger
6. Ursprung spelar roll – välj svekologiskt
Var maten kommer ifrån och hur den producerats spelar roll. Livsmedelslagstiftningen vad gäller ursprung är gemensam för EU men tillämpningen skiljer mellan länderna. Ännu större är skillnaderna utanför EU. Djurskyddet ser olika ut. Ett bekämpningsmedel som är förbjudet i Sverige får användas för att odla foder och producera livsmedel som sedan importeras till Sverige, under förutsättning att resthalterna i livsmedlet ligger under gränsvärdet. Samma sak gäller användning av antibiotika. Sverige importerar stora mängder kyckling från andra delar av världen som kan vara smittade med t.ex. multiresistenta bakterier. Bättre insyn i odling, djurhållning och tillverkning är ytterligare skäl till att välja närodlat och svenskt. Kursen riktar sig till kockar, kökspersonal, pedagoger samt föräldrar.
Kursprogram:
• Var kommer vår mat ifrån egentligen?
• Hur mycket och vilket kött äter vi?
• Sveriges självförsörningsgrad en säkerhetsfråga.
• Finns det antibiotika, MRS (Multiresistenta bakterier) och hormoner i vår mat?
• Ursprungsmärkning – vad gäller?
• Svenskt + ekologiskt = Svekologiskt
3,5 tim
Målgrupp: Föräldrar, Kockar, Pedagoger
7. Matsvinn
En minskning av livsmedelssvinnet är bra för miljön och sparar dessutom pengar i kökskassan. Vi djupdyker i matsvinnet och ger praktiska exempel från framgångsrika svinnprojekt som vi varit delaktiga i. Kursen är en bra inledning för att starta ett svinnprojekt i kommunen, landstinget eller regionen. Kursen riktar sig till kockar och kökspersonal.
Kursprogram:
• Vad är livsmedelssvinn och varför uppstår det?
• Ekonomiska konsekvenser och räkneexempel.
• Hur minska svinnet? Praktiska råd och exempel.
• Deltagarna diskuterar/gör egna handlingsplaner för en svinnkampanj.
3,5 tim
Målgrupp: Kockar
8. Uppföljning
En uppföljande återträff ca 6 månader efter genomförda kurser är ett bra sätt att följa förändringsarbetet i köken och om det gett bra resultat. Diskussion förs om kökens förändringsarbeten och fortsatta framtidsplaner. Extra bra blir uppföljningen om upphandlad huvudgrossist medverkar en stund. Då finns möjlighet att ställa frågor och utbyta erfarenheter direkt på plats. Kursen riktar sig till kockar och kökspersonal.
Kursprogram:
• Hur har det gått med förändringsarbetet?
• Vad har gått bra och vad har gått mindre bra?
• Vi upprättar nya handlingsplaner och går vidare med förändringsarbetet.
2,5 tim
Målgrupp: Kockar
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Priser för hel grupp kr
Halv dag, 3,5 tim 8 000
Hel dag, 7 tim 12 000
Matlagning halv dag, 3,5 tim 10 000
Matlagning hel dag, 7 tim 15 000
GRÖN MATGLÄDJE I SKOLA OCH FÖRSKOLA
Genom att positivt förändra attityder till vegetabilier och vegetariska maträtter hos barn, pedagoger och föräldrar kan kött bli en underordnad del av måltiden och vegetabilier i form av frukt, grönt och kolhydrater bli den huvudsakliga delen. Kursen bidrar till en bättre kommunikation mellan pedagoger och kökspersonal så att kökspersonalens kostkompetens kommer till sin rätt.
1. Klimatsmarta matvanor, kurs för vuxna
Föreläsningen tar upp hur matproduktionen påverkar miljön och klimatet. Vi reder ut orsak och verkan av olika typer av livsmedelsproduktion. Vi tittar även närmare på ekologisk mat och går igenom olika miljömärkningar. ”Klimatsmarta matvanor” handlar om vad som påverkar våra matvanor och hur matvanor kan förändras. Föreläsningen riktar sig till kockar, kökspersonal, pedagoger samt föräldrar.
• Vad är klimatsmart mat?
• Vad är klimatsmarta matvanor?
• Metoder och argument blandas med goda exempel.
1,5 tim
Målgrupp: Föräldrar, Kockar, Pedagoger
2. Workshop klimatsmarta matvanor för vuxna
Inspirationsworkshop med matpyssel, pedagogiska matövningar och olika pedagogiska verktyg, t.ex smaktester där vi jämför olika grönsaker och blindtestar ekologiskt kontra oekologiskt, bygger matkollage och grönsaksinspirerat pyssel. Kursen riktar sig till kockar, kökspersonal, pedagoger samt föräldrar.
2 tim
Målgrupp: Föräldrar, Kockar, Pedagoger
3. Matlagning med grön växtmat
Gemensam matlagning med klimatsmart inriktning, som ska inspirera deltagarna till klimatsmarta matval, kan komplettera första stegen i utbildningen. Deltagarna lagar klimatsmart mat som avslutas med en gemensam buffé. Pedagoger, kockar och om möjligt, föräldrar, deltar i matlagningen. Föräldrar som inte är med vid den praktiska delen får, i mån av plats möjlighet att provsmaka den tillagade buffén. Kursen riktar sig till barn, kockar, kökspersonal, pedagoger samt föräldrar.
3,5 tim
Målgrupp: Barn, Föräldrar, Kockar, Pedagoger
4. Grön matglädje med barn
Den här delen är anpassad till barns kunskapsnivå. Vi har ett färdigt program för femåringar på förskolan samt ett för elever i årskurs 2. Vi pratar lite kort om mat och klimat sedan ägnar vi resten av tiden åt workshops. Vi gör smaktester och jämför olika grönsaker, blindtestar ekologiskt kontra oekologiskt, bygger matkollage och bygger grönsakstavlor. Kursen riktar sig i första hand till barn.
Kursprogram:
• Vad är klimatsmart mat?
• Smaktest av grönsaker i olika former.
• Pyssel och matkollage.
1-2 tim
Målgrupp: Barn
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Priser för hel grupp, kr
1-2 tim för barn 5 000 kr
Halv dag, 3,5 tim 8 000 kr
Matlagning halv dag, 3,5 tim 10 000 kr
Helt kurspaket heldag, 7 tim 12 000 kr
TEACH THE TEACHER – KURS FÖR BLIVANDE KLIMATPEDAGOGER
Kursen riktar sig till pedagoger och kockar som ska lära barn och vuxna i förskolan och skolan om vikten av att äta klimatsmart mat. Kursdeltagarna tar tillsammans med Ekomatcentrum fram ett pedagogiskt material för att själva kunna undervisa skolbarnen i ämnet. Material i form av PPn, bilder, artiklar, broschyrer, filmklipp, websidor och idéer samlas in och ställs samman till en gemensam faktabank.
1. Klimatsmart mat och klimatsmarta proteiner
Kursen inleds med en grundläggande genomgång av vad som är klimatsmart mat och klimatsmarta alternativa proteiner. Diskussion och workshop där kursdeltagarna enas om gemensam strategi och upplägg.
Syftet med den första träffen är att kartlägga deltagarnas egna erfarenheter och kunskaper samt att diskutera hur deltagarna vill inrikta sig, mot elever eller pedagoger.
Kursprogram:
• Miljö, klimat och hälsa.
• Klimatsmarta proteiner.
• Diskussion kring klimatsmart mat och pedagogiskt material.
3,5 tim
Målgrupp: Kockar, Pedagoger
2. Verktyg och pedagogik för klimatpedagoger
Workshop 1
Under den andra träffen kommer deltagarna att diskutera hinder och möjligheter med det pedagogiska arbetet. Plocka fram pedagogiskt material. Enas kring vilken strategi och upplägg man vill ha. Vilket material i faktabanken som skall ligga till grund för de enskilda presentationerna.
3,5 tim
Målgrupp: Kockar, Pedagoger
3. Presentationer och upplägg,
Workshop 2
Presentationerna anpassas till varje enskild klimatpedagog där hänsyn tas till förutsättningar och målgrupp. Alla klimatpedagoger kör en provpresentation inför de andra deltagarna.
3,5 tim
Målgrupp: Kockar, Pedagoger
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Priser för hel grupp kr
Halv dag teori, 3,5 tim, 8 000 kr
Workshop 1, 3,5 tim, 8 000 kr
Workshop 2, 3.5 tim, 8 000 kr
Ekomatcentrum sammanställer anteckningar, faktabank och bas till Power Point presentationen, 8 000 kr
FINGERFOOD – DEN SNABBA LUNCHMATEN I FÖRSKOLA OCH SKOLA
Fingerfood är en snabbt växande trend. Förutom vanliga hamburgare och pizza finns tortillas, wraps och pitabröd med olika fyllningar. Indiskt naanbröd eller etiopisk injera som tillsammans med en smakrik gryta äts med händerna. Den gemensamma nämnaren är att man äter dessa rätter med händerna och det är någon form av bröd som får fungera som tallrik och bestick. Flera av dessa rätter är praktiska vid utflykter. Enkla att servera utan tallrikar och bestick och mycket uppskattade av de minsta.
1. Hållbara och ekologiska matval
Vi gör en allmän genomgång av matval och hur dessa påverkar klimatet och miljön. Vi pratar om näring och fibrer i mjöl och gryn. Vi provsmakar olika gryner och pratar om nya och gamla gryn- och mjölsorter till mat och bakning. Vi diskuterar hur vi kan påverka barnens matvanor till att bli mer klimatsmarta. Kursen vänder sig i första hand till kockar i skolan och förskolan.
Kursprogram:
• Vad är klimatsmart och hållbar mat?
• Klimatsmarta växtproteiner.
• Vi provsmakar olika mjöler och gryner och lär om nya och gamla sorter för mat och bak.
3 tim
Målgrupp: Kockar, Pedagoger
2. Fingerfood till lunch
Vi ger förslag på lunchrätter där bröd i olika former utgör huvudkomponenten i rätten. Vi går igenom olika typer av Fingerfood. Förutom vanliga hamburgare och pizza finns tortillas, wraps och pitabröd med olika fyllningar. Indiskt naanbröd eller etiopisk injera som tillsammans med en smakrik gryta äts med händerna. Vi lagar några inspirerande, välsmakande fingerfoodrätter och avslutar med en gemensam buffé. Kursen vänder sig i första hand till kockar i skolan och förskolan.
Kursprogram:
• Lunch med brödet i fokus.
• Fingerfood är en starkt växande trend.
• Vi lagar några välsmakande fingerfoodrätter och avslutar med en buffé.
3 tim
Målgrupp: Kockar, Pedagoger
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Priser för hel grupp kr
Halv dag, 3 tim 8 000
Teori och matlagning halv dag, 3 tim 10 000
VEGETARISK MATLAGNING MED PROFESSIONELLA EKOKOCKAR
Kärt barn har många namn. Vegetariskt kallas även grön mat, växtmat eller klimatsmart mat från växtriket. Vegetarisk mat kan vara helt växtbaserad, eller inkludera lacto ouvo, vilket innebär att det ingår mjölk och ägg. Våra proffsiga ekovego-kockar kan allt om vegetarisk mat och matlagning, med eller utan, mjölk och ägg. Viktigast för dem är att det ska vara gott och gillas av alla.
Grön mat som gillas av alla
Vår svenska traditionella matkultur bjuder på ganska mycket kött och fisk med det gröna som tillbehör. Vegetarisk mat bygger på lite eller inget djurbaserat protein såsom mjölk, ost eller ägg. Det ska vara övervägande vegetabilier på tallriken, såsom grönsaker, bönor, linser och kolhydrater i form av mjöl och gryn. Våra ekokockar ger inspiration och matglädje med recept på goda gröna rätter.
På kursen lagar man mat tillsammans, utbyter idéer och erfarenheter och låter sig väl smaka av den gemensamt tillagade buffén med goda gröna ekorätter. Kursen riktar sig till kockar och kökspersonal.
Kursprogram:
• Vi gör gröna maträtter som gillas av alla.
• Gemensam måltid.
• Recept på kursens rätter delas ut till deltagarna.
• Kursdiplom till alla deltagare.
Målgrupp: Kockar
…………………………………..……………………………………………….
Priser för hel grupp kr
Halv dag 10 000
Hel dag 15 000
HÅLLBAR MAT I HEMKUNSKAPEN
Hemkunskapen har en central roll i att öka kunskapen om matens påverkan på miljön och klimatet hos våra ungdomar. I hemkunskapen kan grunden läggas för att skapa klimatsmarta matvanor hos framtida generationer. Viktigt att ta upp i hemkunskapen är frågor om matens ursprung, miljömärkningar och svinn.
1. Hållbar och ekologisk mat i hemkunskapsundervisningen
Klimatet och miljön påverkas negativt av vår moderna livsstil och konsumtion. All mat vi väljer att äta har påverkat miljön och klimatet när den producerats, förädlats och transporterats. Det ska vara lätt att välja rätt. Vi reder ut begreppen och ger vägledning till de klimatsmarta och hållbara matvalen. Vi diskuterar hur man kan ta upp hållbar mat och klimatsmarta matval i undervisningen. Kursen vänder sig i första hand till lärare i Hemkunskapen och på restaurangskolor.
Kursprogram:
• Klimat, miljö och livsstil.
• Vad är klimatsmart och hållbar mat?
• Ekologiskt – vad är ekologiskt och varför?
• Reko fisk – hitta rätt i fiskhavet.
• Miljömärken på livsmedel.
• Ursprung spelar roll.
• Workshop – hur jobba med hållbar mat och klimatsmarta matval i undervisningen.
3,5 tim
Målgrupp: Pedagoger
2. Klimatsmart matlagning med hemkunskapen
Klimatsmart mat består av mycket vegetabilier. Frukt, grönt, cerealier och lite kött eller fiskprotein. Våra svenska traditionella matvanor bygger på kött och fisk med tillbehör. Klimatsmarta matvanor är lite kött eller fisk och mycket vegetabilier såsom grönsaker, bönor, linser och cerealier i form av mjöl och gryn. Vi lagar mat ihop, utbyter idéer och låter oss väl smaka av vår gemensamt tillagade buffé. Kursen vänder sig i första hand till lärare i Hemkunskapen och på restaurangskolor.
Kursprogram:
• Inspirationsmatlagning med klimatsmart tänk och råvaror.
• Ekologisk klimatsmart buffé. Alla presenterar sina rätter.
• Gemensam måltid.
3,5 tim
Målgrupp: Pedagoger
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Priser för hel grupp ,
Halv dag, 3,5 tim, 8 000 kr
Matlagning halv dag, 3,5 tim 10 000 kr
Hel dag, 7 tim, 15 000 kr
KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR EFTER EGNA ÖNSKEMÅL
Om inget av ovan föreslagna kursprogram eller upplägg passar just er så är vi alltid öppna för andra förslag och idéer. Ring oss så kan vi diskutera era idéer på kursupplägg för den hållbara maten.
Pris: Begär offert!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Vårt kurskoncept bygger på att vi för en dialog med kursdeltagarna. Om gruppen blir för stor fungerar inte dialogformen. Matlagningspasset genomförs i skolornas hemkunskapslokaler och fungerar bäst om det inte blir allt för många deltagare. Maximalt antal deltagare på matlagningspassen är 24 st.
I offererat pris ingår inte kostnader för föreläsarens resor och eventuellt hotell. Kostnader för livsmedel vid matlagningskurserna ingår inte heller.
Kursmaterial till samtliga deltagare ingår upp till 24 st kursdeltagare. Om det är fler deltagare på kurserna än 24 st tar vi en avgift för det extra kursmaterialet.
Administration av kurserna, kostnader för lokaler, kaffe med tillbehör och/eller lunch står uppdragsgivaren för.
Angivna priser gäller för en hel grupp och för kurser genomförda senast 31 december 2024.
25 % moms tillkommer på samtliga priser. Vill ni boka flera kurser? Självklart ger vi er mängdrabatt!
Kontakta oss på Ekomatcentrum så berättar vi mer:
Eva Fröman, 070-779 59 90, Mimi Dekker, 076- 277 00 30 eller info@ekomatcentrum.se