Senast uppdaterad: april 2013 |
||
http://www.ekoweb.nu/?p=10844
Ekologiskt slår åter försäljningsrekord! – Den positiva utvecklingen för ekologiska livsmedel betyder att segmentet fortsätter att plocka andelar från den konventionella livsmedelsförsäljningen. Andelen ökar med 0,4 procentenheter till 3,5 procent. Allra bäst går försäljningen hos Systembolaget och inom offentlig sektor, säger Cecilia Ryegård, som är redaktör för Ekoweb. Värdemässigt ökade försäljningen med 11 procent, vilket betyder en ökning med nästan 1 miljard kronor jämfört med år 2010. Totalt omsätter nu försäljningen av ekologiska livsmedel cirka 9,2 miljarder kronor (8,3 miljarder 2010). Ökningen ska ses i skenet av att livsmedelspriserna i princip varit oförändrade för den totala svenska livsmedelsförsäljningen. – Konsumenternas intresse för ekologiska produkter fortsätter att öka, trotts ett återhållsamt beteende i konsumtionsmönstret i övrigt. En värdeökning på 11 procent måste ses som ett stort kliv framåt, särskilt om man tar i beaktande att priset på ekologiska livsmedel sjunkit under året. Volymökningen är troligen betydligt större, säger Cecilia Ryegård, som är redaktör för Ekoweb.
Mål 2020: 60 % ekologiskt i dansk offentlig sektor – Om vi får mer ekologiskt i de offentliga köken kommer det att öka efterfrågan av ekologiska livsmedel, som redan nu i år slår nya rekord. Ekologisk konsumtion är bra för miljö och rent dricksvatten. Samtidigt handlar det om att reducera matsvinn och sätta fokus på kunskapsnivån i köken och öka arbetsglädjen hos personalen, säger Mette Gjerskov, Danmarks livsmedelsminister. Ekoweb Källa: Ökologisk Landsförening
http://www.atl.nu/lantbruk/ekofusk-ska-hittas-med-ny-metod Ekofusk ska hittas med ny metod.
http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1601755/Liga-salde-vanlig-mat-som-eko.html Liga sålde vanlig mat som eko
http://www.atl.nu/lantbruk/mer-ekologiskt-i-danmark Mer ekologiskt i Danmark Det förväntar sig intresseorganisationen Landbrug och Fødevarer, enligt ett sammandrag från årets Plantekongres i danska Herning. Driver ekologi i EU
http://www.standbynews.com/news/12714 Änglamark och SJ Sveriges grönaste varumärken I årets undersökning har svenskarna återigen fått utse Sveriges grönaste varumärke i två olika kategorier. Änglamark står som segrare i den öppna kategorin, medan SJ vinner på den slutna listan. – Alla resor med SJs tåg är märkta med Bra Miljöval. SJ köper 100 procent förnybar energi från vatten- och vindkraft för att driva tågen. I vår bistro serveras flera KRAV- och Fairtrademärkta produkter och det går att källsortera ombord på tågen. Vårt nya snabbtåg SJ 3000 är miljödeklarerat enligt ISO 14025, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör. Svenskarna har dessutom fått redogöra för sin syn på miljö- och hållbarhetsarbete i åtta olika branscher. Undersökningen visar att intresset för gröna varumärken har ökat något jämfört med 2010. Respondenterna tycker att det är viktigt att göra gröna val i bilbranschen, elbranschen och i dagligvaruhandeln. Däremot är intresset lågt vad gäller snabbmat, resor och heminredning. Svenskarna är heller inte beredda att betala extra för att välja grönt. Fler än hälften upplever dessutom att det är svårt att göra gröna val.
Trögt för ekomaten http://www.dn.se/ekonomi/ekomat-for-dyr-for-att-locka Ekomat för dyr för att locka Priskoll Ekologisk mat säljer dåligt i Sverige. En anledning är att många kunder tycker att priserna är för höga. Ekologiska odlare skyller de höga priserna på att butikerna tar ut högre vinstmarginaler på ekologisk än traditionell mat. Men det förnekas av handlarna. Odlaren Frans Brozén ger ett exempel. 600 gram av hans ekologiska gula lök från Gotland kostar 24:90 kronor i en butik i Stockholmsområdet. Av den summan får han 6:60 kronor. Det betyder att grossisten och butiken delar på 16 kronor av det som kunden betalar, momsen borträknad. Men många försvarar de höga priserna och menar att man får valuta för pengarna. Skillnaden i pris mellan ekologisk mat och traditionell mat varierar stort. Ekologisk mjölk är bara cirka 15 procent dyrare än traditionell mjölk, medan Kravpotatis ofta är dubbelt så dyr och fläskkött kan vara tre gånger så dyrt. I de flesta fall avspeglar prisskillnaden hur stor skillnad det är mellan den ekologiska och den traditionella produktionen, enligt Dirk van der Krogt, marknadsexpert på Ekologiska lantbrukarna. Magnus Nelin, presschef på KF, förnekar bestämt att påslagen skulle vara större på det ekologiska sortimentet. Konsumentorganisationen Sveriges konsumenter lägger ändå största ansvaret på handeln.
Kammarrättsdom inger hopp för god djuromsorg i offentlig verksamhet Kammarrätten anser i domen att verklig kontroll av djurskyddskraven är möjlig. Den “bör utföras av någon i förhållande till anbudsgivaren fristående person eller något fristående organ”. Domen innebär att uppföljning av kraven via inspektioner och leverantörsförsäkran inte anses vara tillräcklig för att leverantörer ska kunna garantera att kraven uppfylls. Därmed anser rätten att Rättvik bryter mot likabehandlingsprincipen och att upphandlingen ska göras om. Kammarrättens dom talar emot andra vägledande domar samt EU:s praxis där det anses som för ingripande att kräva oberoende andra- eller tredjeparts granskningar. Något som kan försvåra för små och medelstora företag att delta i offentlig upphandling. För mer information kontakta kommunikationsansvarig Susanne Lång, susanne@msr.se eller 0708-96 88 81.
Årsrapport 2009 om övervakning av hälsan Årsrapport 2009, Hälsorelaterad miljöövervakning
|
http://www.forskning.se/pressmeddelanden
Dyr omväg till ekologiskt jordbruk i Sverige Statens intention med målet för konsumtionen av ekologiska livsmedel var att öka efterfrågan och stimulera svensk ekologisk jordbruksproduktion. Men rapporten visar att konsumtionsmålet ger en vag styrning och det är högst osäkert hur stor effekt det verkligen har på produktionen. Ett skäl är att en betydande del av konsumtionen är importerade produkter, som t.ex. ekologiska bananer. Och även då konsumtionen riktas mot inhemska produkter som ekologisk mjölk är effekten osäker eftersom producenter kan begränsa utbudet och ta ut höga marginaler. – Resultaten visar att styrmedel som miljöersättning för ekologiskt jordbruk ser ut att vara betydligt träffsäkrare instrument för att nå målen. Ett direkt riktat stöd till produktionen är sannolikt betydligt effektivare än en dyr omväg via konsumtionen, säger Christian. För mer information: Christian Jörgensen, Utredare/forskare, AgriFood Economics Centre Tel: 046-222 07 88 E-post: Christian.Jorgensen@agrifood.lu.se www.agrifood.se
http://www.fria.nu/artikel/91381 Ekonomiforskare ifrågasätter mål om ekologisk konsumtion 2010 skulle 20 procent av all jordbruksmark i Sverige odlas med ekologiska metoder. Detta var ett mål som riksdagen beslutade om 2005. För att öka efterfrågan på ekologisk mat från svenska bönder satte man även upp ett annat mål: att 25 procent av den mat som köps in av kommuner och landsting skulle vara ekologisk 2010. Dessa mål uppfylldes bara till hälften och har sedan dess förlängts till 2013. Tanken är att en ökad konsumtion av ekologisk mat inom den offentliga sektorn ska göra det lättare för svenska bönder att ställa om till ekologisk produktion. Men hur effektiv denna metod är ifrågasätts nu i en ny rapport från Agrifood economics center. http://www.fria.nu/artikel/91381#ixzz1jzScuqNf
Lund ställer om – utan extra kostnad Eva Fröman på föreningen Ekomatcentrum menar att ekologisk mat inte alls behöver bli en dyr affär för kommunerna. Hon säger att även om ekologisk mat kostar mer så behöver inte det påverka den totala matkostnaden. http://www.aftonkuriren.se/?p=37780 Rekordstor ökning av KRAV- grisar 2011 Danmark: Nya regeringen storsatsar på ekobranschen Varje dag serveras 500 000 måltider i offentlig sektor i Danmark. |