Ekomatligan den 13 oktober 2014 med tema “Klimatsmarta matvanor med alternativa proteiner”
Ekomatcentrum premierade under måndagen Ekomatsligans vinnare med god hjälp av Bosse Rappne. 59 kommuner och landsting fick diplom för höga ekologiska inköp under 2013. Premieringen skedde under festliga omständigheter och kombinerades med många intressant föreläsare och trendiga presentationer på temat ”Klimatsmarta matvanor”.
Borlänge och Lund delade på första platsen i årets Ekomatsligan med 49 procent ekologiska inköp vardera. Inte långt efter kom Vellinge med 48 procent ekologiska inköp och Södertälje med 46. Ingen lyckades komma över 50 procent men ovan nämnda var bra nära.
Bästa landsting blev återigen Kronoberg med 45 procent. Motala kommun ökade 26 procent på ett år och nådde 41 procent. Totalt var det två regioner, tio landsting och 47 kommuner som klassade in i årets Ekomatsliga, där alla över 25 procent får diplom.
Haninge, Kävlinge och landstinget Gävleborg diplomerades av Bosse Rappne.
Raketökning i Nora
Ekomatsligans bästa raket var Nora kommun som ökade med osannolika 107 % på ett år, landstinget Gävleborg ökade 57 % och Kävlinge kommun med 50 %. Genomsnittet på ekologiska inköp i hela landets offentliga sektor under 2013 var 23 procent.
Det är rekordmånga kommuner och landsting som nått 25 procent ekologiska inköp under 2013, 80 procent fler än året innan.
– Snart kan vi nog skryta med att Sverige är bäst i världen på ekologisk mat i offentlig sektor, säger Eva Fröman på Ekomatcentrum.
Det pågår en revolution i de offentliga köken. Ekologiska satsningar leder automatiskt till mer klimatsmart mat i skolor, förskolor och äldreomsorg och nya alternativa proteinkällor diskuteras som ersättning till det dyra miljö- och klimatpåverkande köttet.
– Nästa stora utmaning är att få barnen att äta mer klimatsmart, att gilla bönor, linser, ärtor, frukt och grönsaker. Och att de i sin tur lär sina föräldrar vad som är klimatsmart mat, menar Mimi Dekker på Ekomatcentrum.
Bilder på alla diplommottagare att ladda ner – klicka på länken nedan; https://www.flickr.com/photos/128562400@N03/sets/72157646425405514/
Seminarium på temat framtidens proteiner. Nedan finns ppn från några av föreläsningarna.
Framtidens proteiner – Hakuna Mat, Oskar Gellerbrant och Niklas Christoffersson
Klimatsmarta proteiner – Ekomatcentrum, Eva Fröman och Mimi Dekker
Nya köttrekommendationer i offentlig sektor – SLV, Anna-Karin Quetel
Medvetna skolmåltider – Skolmat Sverige, Martina Regnander
Köttfri Måndag – Svensk Mat och Miljöinformation, Toivo Jokalla
Bosse Rappne med Mimi Dekker och Eva Fröman efter diplomutdelningen på Ekomatsligan 2014
________________________________________________________________
Ekomatsligan 2013 med tema “Den Goda Fisken”
Första platsen i årets Ekomatsliga kammades hem av Borlänge kommun. De redovisade hela 46 procent ekologiska inköp under 2012. Lund som vunnit de senast tre åren blev brädade med ett hårsmån med sina 45, 8 procent och fick nöja sig med en andraplats. Inte långt efter kom Södertälje kommun med 44,3 procent. Bästa landsting var Kronobergs landsting som nådde upp till 40 % ekologiskt. Den 12 november premierade EkoMatCentrum de 35 kommuner och landsting som nått över 25 procents andel ekologiska livsmedel.
Isabella Lövin, författare av boken ¨Tyst hav¨ delade ut diplom till de 30 kommuner och landsting som närvarade under dagen.
– Sveriges kommuner blir bättre och bättre på att köpa ekologiska livsmedel. Genomsnittet för hela Sveriges offentliga sektor var 21 procent ekologiska inköp under 2012. Jag är övertygad om att vi på nästa års Ekomatsliga kommer att se flera kommuner och landsting över 50 procent, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum.
Den privata restaurangsektorn och vanliga konsumenter har mycket att lära av den offentliga sektorn när det gäller ekologiska livsmedel. I livsmedelsbutikerna låg inköpen på ca 3,5 procent under 2012, en stor skillnad mot offentlig storkök.
– De offentliga storköken visar att det går att köpa stora andelar ekologiskt med en minimal budget. De är ekologiska spjutspetsar som vi kan lära mycket av, säger Eva Fröman.
Några från Lilla Ekomatsligan som egentligen diplomerades i Malmö den 21 oktober fick diplom denna dag av Isabella Lövin. Det var Bönans förskola i Gävle, Dallens förskola och skola i Kil, Blåklockans förskola i Mönsterås, Rindö förskola i Norrtälje och Soldalaskolan i Södertälje.
___________________________________________________
DEN GODA FISKEN
Seminarium om fisk, hälso- och miljöaspekter ägde rum den 12 november på Bryggarsalen i Stockholm. Nedan finns samtliga presentationer som PPn.
Isabella Lövin, EU-parlamentariker – Uthålligt fiske och EU-politiken
Eva Fröman, Ekomatcentrum – Offentlig sektor gynnar uthålligt fiske
Inger Näslund, WWF – WWFs fiskguide och effekter
Johan Cejie, KRAV – KRAV-märkt sjömat – vad regler omfattar och produkter
Minna Epps, MSC – Miljömärkning och marknadskrafter för att säkerställa fiskbestånd världen över
Ulrica Wahlund, Domstein – Domsteins satsningar på MSC och KRAV – strategier för framtiden
Line Kjelstrup, Norsk Sjömat – Varför vi har väörldens störste torskbestånd i Barents hav – om arbetet för uthålligt fiske i Norge
Björn Winell, Martin & Servera – Martin & Serveras arbete med hållbart fiske
Per-Ola Danerud, Livsmedelsverket – Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Lilla Ekomatsligan i Malmö den 21 oktober 2013
Guldregn över skolor och förskolor i Lilla Ekomatsligan
I måndags diplomerade Sveriges bästa förskolor och skolor på ekologisk mat i Lilla Ekomatsligan. Lund tog hem dubbel seger med gulddiplom till Håkan Olsson på Bys ansvarsområde i Södra Sandby och Agneta Ahl på Nyponbackens förskola som uppnådde nästan osannolika 98 respektive 90 % ekologiskt 2012.
Det var premiär för Lilla Ekomatsligan på Nordic Organic Food Fair i Malmö. Ekomatcentrum tillsammans med KRAV delade ut diplom av tre olika valörer; guld, silver och grönt, till förskolor och skolor med ekologiska ambitioner från hela landet. Lilla Ekomatsligans guldnivån kräver 75 procent ekologiskt vilket totalt sex förskolor har lyckats att uppnå. Silvernivån som kräver minst 50 procent ekologiskt, dominerades av Örebros skolor och förskolor.
Alla skolor och förskolor som premierades under dagen har mycket höga andelar ekologiskt. De har med råge nått det nationella inriktningsmålet 25 procent ekologiskt.
Hur har de lyckats så bra?
Det är en konst att klara höga inköp av ekologiskt med bibehållen budget. Höga andelar ekologiska inköp kostar och för att kunna hålla budget arbetar dessa skolors och förskolors kockar med olika besparande åtgärder så som minskat svinn, egen kompost, sopsortering och egna odlingar. Några handlar från lokala leverantörer. Alla har köttfria dagar och en stor andel vegetabilier i maten. För att få acceptans för mer vegetabilier hos barnen arbetar man även med att förändra barnens attityder och matvanor till att bli mer klimatsmarta.
Bland de diplomerade Ekokockarnas tips kan nämnas vikten av att ha en levande kommunikation och interaktion med barnen. Att ha en yrkesstolthet, en vilja och ett äkta engagemang. Viktigt är också att ha en noggrann planering av måltidsverksamheten samt att upphandlingen är anpassad efter förskolan/skolans önskemål.
________________________________________________
Lilla Ekomatsligan 2013
Nu är det dags att uppmärksamma alla duktiga förskolekockar och skolkockar som håller kommunernas ekosiffror på hög nivå. Nominera era duktiga förskolor och skolor till Lilla Ekomatsligan.
När vi premierar Ekomatsligans vinnare för 2012 passar vi även på att premiera Lilla Ekomatsligans vinnare. Tid och plats bestäms senare i vår och information kommer att finnas med i nästa nyhetsbrev från oss.
Kriterier för medverkan i Lilla Ekomatsligan:
Ekologiska inköp av livsmedel angivet i procent av totalt inköpsvärde kronor. Resultat från år 2012 räknas. Med ekologiskt avses miljömärkningarna KRAV, EU-ekologiskt, Demeter och MSC. MSC märkt fisk får inte vara behandlad med polyfosfater (E-nummer 450-452). Panering på MSC-märkt fisk ska vara KRAV-godkänd för att räknas som ekologisk i denna tävling.
Extra poäng ges för andra klimatsmarta kriterier såsom; Arbete med minskat svinn, Egen kompost, Sopsortering, Egna odlingar, Lokala leverantörer, Köttfria dagar, Andel inköpta vegetabilier, Inköp av Fair Trade produkter, Arbete med klimatsmarta matvanor hos barnen.
Nominera direkt på denna länk, senast den 20 maj 2013.http://www.siss.se/ekomatcentrum/lillaekomatsligan2013/lillaekomatsligan2013enkat.asp
________________________________________________
33 kommuner och landsting premierades av Helena Jonsson, LRFs förbundsordförande den 21 november 2012 i Stockholm
Kommunerna och landstingen premierades för sina ekologiska insatser. Lunds kommun vann Ekomatsligan för fjärde åreet i rad. Inte långt före Södertälje kommun som kommit starkt det senaste året. Bästa landsting var Örebro län landsting som tog en tredjeplats totalt i ligan men vann gentemot de andra landstingen.
Lars Bergwall kommunalråd i Lunds kommun tar emot diplom av Helena Jonsson
Södertäljes kommun med bl.a. Sara Jervfors premierades för sin andraplats i Ekomatsligan.
Premieringen av Ekomatsligans vinnare samt Ekoligans vinnare (bästa ekologiska krog) och seminariet “Stark efterfrågan på ekologiskt i kommuner och landsting – en möjlighet för svenskt lantbruk” drog 120 personer.
Mia Kling, försärjningschef i Örebro läns landsting
Mia Kling (Örebro läns landsting) och Sara Jervfors (Södertälje kommun) berättade om hur de lykats nå höga mål och om framtida ekoambitioner. Dorte Ruge från Danmark berättade om danskarnas nya mål för offentlig sektor, 60 % ekologiskt till 2020. Jörgen Calmsund (Brydlings på Åhléns) berättade hur Brydlings lyckats nå över 90 % ekologiskt i sin relativt nyligen förvärvade lunchrestaurang på Åhléns. Lars Jonasson menade att de svenska producenterna onintresse för att producera ekologiskt innebär ökad imnport och missade affärsmöjligheter. Helena Jonsson föredrogs LRFs syn på ökad ekolohgisk produktion och höll med om att det behövs mer svenskt ekologiskt. Eva Fröman redogjorde för Ekomatcentrum inventering av ekoprodukter på svenska marknaden och presenterade en önskelista på ekoprodukter riktad direkt till Sveriges Producenter.
Premiär för Ekoligan, ranking av landets privata restauranger
Sedan flera år tillbaka har Ekomatsligan rankat kommuner och landsting efter hur stor andel eko-inköp som görs i de offentliga restaurangerna. I år har turen kommit till de privata restaurangerna. De 17 privata restauranger som anmält sig till Ekoligan har låtit certifieringsföretag kontrollera mängden ekologiska livsmedelsinköp och efter det kunde följande vinnare utses:
Jörgen Calmsund med Brydlings på Åhléns vann kategorin lunchrestaurang i årets Ekoliga. Tre KRAV-märken på kavajslaget illustrerar att de är certifierade för 90 % ekologiskt på Brydlings.
- I kategorin á la carte-restauranger vann restaurang Balthazar i Malmö, KRAV-certifierad restaurang med tre märken, det vill säga minst 90 procent KRAV-godkända livsmedel.
- I kategorin gourmet-restauranger vann Lilla Bjers Gårdsrestaurang, Gotland, även den certifierad med tre KRAV-märken.
- I kategorin Pensionat vann Pensionat Strömbacken, Skåne, även den certifierad med tre KRAV-märken.
- I kategorin konferens-restauranger vann KRAV-certifierade Hotell Kristina, Sigtuna
- I kategorin café vann Saltå café, Södertälje.
- I kategorin lunch-restauranger vann restaurang Brydlings i Åhlénshuset, centrala Stockholm. Nyligen KRAV-certifierad med tre KRAV-märken och över 94 procent av livsmedelsinköpen är KRAV-godkända.
Presentationer den 21 november
Ekomatcentrum firar 15 år, Carin Enfors
60 procent ekologiskt – hur påverkat det svensk produktion? Eva Fröman
60% ekologiskt i landstinget – utopi eller möjlighet, Mia Kling
60 procent ekologiskt i kommuner, Sara Jervfors
60 procent ekologiskt i offentlig sektor i Danmark, Dorte Ruge
Missade möjligheter på Eko-marknaden – Lars Jonasson
Ekomatsligan 2012
% ekologiska inköp
Alla pratar men inget händer…
Bli delaktig i utvecklingen av rationella, klimateffektiva lösningar för lokala livsmedelstransporter!
Lokal mat är en stark och växande trend. Jordbruksministerns vision ”Matland Sverige” med stora satsningar på landsbygdsutveckling och lokal mat genererar också fler lokala transporter. Lokala producenter och förädlingsföretag, restauranger och fristående butiker efterlyser system för rationell distribution.
Förhandsinbjudan:
Seminarium i Stockholm torsdag den 11 oktober. Start med lunch kl 12.00, avslut kl 17.00.
Under en eftermiddag tar vi gemensamt grepp på problemet med att hitta effektiva och konkurrenskraftiga distributionssystem för lokala transporter av livsmedel . EkoMatCentrum presenterar sin kartläggning och representanter från företag berättar om sin distribution.
Bakgrund:
EkoMatCentrum har, i ett projekt som finansieras av Trafikverket, kartlagt lösningar för lokala transporter av livsmedel i Sverige och med internationella utblickar. Resultaten presenteras inom kort i en ”Goda Exempel-samling” och distributionslösningar presenteras och diskuteras på seminariet.
Boka dagen så återkommer vi med mer information inom kort.
Vi är tacksamma om du gör en intresseanmälan (inte bindande) Intresseanmälan till:Info@ekomatcentrum.se eller Carin Enfors 08-582 444 24
EkoMatCentrum – Informationscentrum för Ekologiska Produkter, är en ideell förening vars främsta syfte är att verka för en bättre miljö och hållbara produktionsmetoder på lång och kort sikt. Våra medlemmar är personer och företag som arbetar med livsmedel och som är intresserade av miljöfrågor. Vi riktar oss till livsmedelsmarknadens alla aktörer. Besök gärna www.ekomatcentrum.se
____________________________________________________
Ekomatsligans 30 “vinnare” premierades den 12 augusti 2011 på Operakällaren
30 kommuner och landsting har klassat in 2011 års Ekomatsliga. Tillsammans har de nått det nationella målet “25 % ekologiskt i offentlig sektor till 2010”. Det tyckte vi på EkoMatCentrum skulle firas lite extra.
Mingel på Operakällaren och diplomutdelning till Trosa kommun
foto: Olof Eriksson
Samtliga 30 bjöds därför in till ekologisk lunch på Operakällaren, diplompremiering med landsbygdsminister Eskil Erlandsson och ett inspirationsseminarium tillsammans med några av de största livsmedelsaktörerna på den offentliga marknaden, Servera, Menigo, Scan och Arla som också var med och sponsrade hela evenemanget. Det blev en mycket lyckad dag! Solen sken ikapp med alla pristagarna.
Lunds kommun kammade hem förstapriset i Ekomatsligan för 3:e året i rad.
Lars Bergwall, politiker i Lunds kommun tar emot diplom av landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
foto: Olof Eriksson
Landsbygdsministern fick dela ut diplom på löpande band och sedan fotograferas med alla pristagare.
EkoMatCentrum och Carin Enfors inledde ceremonidagen med att efterfråga ett nytt nationellt mål för ekologiskt i offentlig sektor. Det gamla målet har “gått ut” och inget nytt verkar finnas i sikte! Eftersom det gamla målet haft mycket stor betydelse för utvecklingen av ekologiskt i offentlig sektor finns all anledning att gå vidare mot nya mål!
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson vill lägga in konsumtionsmålet inom ramen för “Sverige – det nya matlandet “Vad gäller konsumtionen så vill jag att eventuellt nya mål ska finnas inom ramen för ”Sverige – det nya matlandet”. Det är här alla stöd för bättre mat i kommuner och landsting ligger. Här ligger stöden till nätverksbyggande och kompetensbyggande.”
Landsbygdsminister Eskil Erlandssons tal
Tre kommuner, Lund, Åre och Södertälje och två landsting, Kronoberg och Örebro, presenterade hur de lyckats så bra med sina ekologiska satsningar – ALLA har fortsatt att öka sina ekologiska inköp och flera låg redan över 40 %.
Här kan du ladda ner deras presentationer i form av Power Point,
Livsmedelsaktörerna presenterade också sina ekoambitioner framöver – alla var mycket positiva och deras intentioner är att öka inköpen och försäljningen av ekologiskt till offentlig sektor.
Här kan du läsa deras presentationer i Power Point.
Säljpartner Häll & Company, Olle Eriksson
___________________________________________________________
Många ekofrågor – särskilt om fisk (2008)
Till Ekocentrum får vi ofta frågor om vad som ska räknas in statistiken för ”ekologiska produkter”. Som grundregel ska produkter som minst uppfyller EG-förordningarna för ekologisk produktion räknas in. Produkten kan då vara kontrollerad och märkt med antingen symbolen för ”EU-ekologiskt”, KRAV eller annat enligt förordningen godkänt kontrollorgan.
Men hur är det med fisk? EG-förordningen om ekologisk produktion innehåller idag inga bestämmelser alls för fisk. Däremot finns det en internationell miljömärkning för fisk, MSC, Marine Stewardship Council, och ett flertal certifierade produkter på marknaden. KRAV (i samarbete med norska DEBIO) har dessutom regler för både vildfångad och odlad (s.k. akvakultur) och det finns KRAV-eller DEBIO-märkta produkter på marknaden. Ekocentrum räknar in både MSC och KRAV/DEBIO som ekologiska produkter i sin uppföljning av offentliga sektorn (se ovan) och Miljöstyrningsrådet rekommenderar att det följs vid beräkning av andelen ekologiska livsmedel.
Den nya EG-förordningen för ekologisk produktion som träder i kraft 1 januari 2009 kommer att omfatta akvakultur, men inte vild fisk. Aktuell fisklista på www.wwf.se
Källa: Miljöstyrningsrådets hemsida
Toppenfest
när Ekocentrum firade 10 första åren
Av Karl Häggblom
Ekokocken Rune Kalf-Hansen var riktigt uppe i smöret när han drog igång sin uppskattade Matlive-show under bar himmel på takterrassen i Stockholms Kulturhus. Den 29 maj 2007 hade Ekocentrum sitt 10-årsjubileum och ett 60-tal gäster från hela Eko-Norden var med och firade. På scen hade Rune god hjälp av hortonomen Carin Enfors och skådespelerskanVanna Rosenberg, som showade fram en bejublad jubileumsmeny, full av smaker och överraskningar.
Smolket i festbägaren var att Eva Fröman låg däckad i influensa hemma i Sigtuna. Parhästen Carin fick spela dubbla roller när hon och Rune hackade och snackade, medan de fick ihop en spännande showmeny med överraskande smakbrytningar och ingredienser. Vanna Rosenberg, känd från bl a TV-programmet Kvarteret Skatan, lockade till skratt och eftertanke när Rune bombarderade henne med frågor om teater och premiärnerver, mat och glädjen att stå vid spisen. Hipphopparen Oliver Deff med tvenne kamrater bidrog till underhållningen och trumhinnorna kom i svängning i rappet.
Temat var förstås ekologisk matlagning med bästa tänkbara ingredienser. Mats Sjöstedtfrån Hornudden presenterade grönsakerna inför en begeistrad Rune och en intresserad publik som bänkat sig runt två flammande stockeldsbrasor.
Eva och Carin fick stor uppskattning för sina insatser under de tio första åren. Bl a varIrma Kärkkinen från Finland uppe på scenen för att gratulera, tacka och önska lycka till i framtiden.
God mat och ekologiska drycker serverades efter jubileumsshowen. Menyn var skapad för kvällen och demonstrerades från scenen:
Under föreställningen bjöds Gotlandssparris på hårt bröd till en klorfyllstinn och limefrisk drink på mixad persilja och vitt vin alt vatten.
Själva byffén inleddes med Nybakade brödskivor smakfullt bredda med vitlöksdoftande kikärtscremefraiche som täcktes med matjessill och finskuren rödlök.
Fortsättningen bestod av Citron- och chilimarinerad gös på spett med nässelbuljong åtföljd av palsternaksmajonnäs försiktigt smaksatt med kardemumma. Till detta serverades en Rotfruktsallad med apelsin, hasselnötter som fick frisk doft från mynta.
Desserten gjorde både söt- och ostsugna gäster saliga. Ett ugnsbakat flarn av mandelmassa täckt med danska osten Blå korn (går bra med annan grönmögelost) toppat med rårörda bitar av rabarber.
Överraskningarna verkade aldrig ta slut och till kaffet serverades Chokladmousse med tunna strimlor av färsk sparris (!).
Vinet var förstås också eko och gott:
Kvällen blev både lyckad och sen, innan glöden falnade och gästerna drog sej hemåt för några timmars sömn inför seminariet dagen därpå.