Hållbar mat i kommuner & landsting 2015
Hållbar mat är ett roligt och annorlunda kursprogram för dig som är vetgirig, miljöintresserad och jobbar med mat. Vi har utbildningar för kockar, kokerskor och annan kökspersonal, kostchefer, grossister och lärare.
………………………………………………………..
Kurser och föreläsningar för:
– Kökspersonal i offentliga storkök
– Politiker och tjänstemän i kommuner och landsting
– Skol- och förskolepersonal
– Lärare i ämnet hem- och konsumentkunskap
…………………………………………………………
Hållbar mat i offentliga storhushåll
För kökspersonal i offentliga storkök
Kursprogrammet “Hållbar mat i offentliga storhushåll” är uppbyggt i block. Blocken kan väljas var för sig eller kombineras. Om man inte tidigare arbetat med mat och miljö i verksamheten, rekommenderar vi hela kurspaketet för att nå bästa resultat.
1. Klimatsmart och hållbar mat, 3,5 tim
• Klimat, miljö och livsstil.
• Vad är klimatsmart och hållbar mat?
• Ekologiskt – vad är ekologiskt och varför?
• Reko fisk – hitta rätt i fiskhavet
• Miljömärken på livsmedel samt certifiering av restaurang och storhushåll.
• Deltagarna diskuterar/gör egna handlingsplaner
2. Klimatsmart mat ger ekonomi i köket, 3,5 tim
• Säsongsanpassning, lokalproducerat.
• Minskat svinn ger bättre ekonomi
• Klimatsmart och grönt för hälsa, miljö och ekonomi.
• Hållbar mat med hjälp av Ekomatsedeln.
• Deltagarna diskuterar/gör egna handlingsplaner.
3. Klimatsmart matlagning, 3,5 tim
(kombination med block 1 och/eller 2 rekommenderas)
• Hållbara proteiner och andra klimatsmarta näringsval.
• Inspirationsmatlagning med klimatsmart tänk och råvaror enligt Ekomatsedeln.
• Ekologisk klimatsmart buffé. Deltagarna presenterar sina rätter.
• Gemensam måltid.
4. Ekomatsedeln, 3,5 tim
• Genomgång av kostdatabasen www.ekomatsedeln.se
• Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns olika tjänster.
• Deltagarna skapar klimatsmarta recept och menyer med hjälp av Ekomatsedeln.
Deltagarna erbjuds ett års fri prenumeration på Ekomatsedeln efter kursen.
5. Livsmedelssvinn, 3,5 tim
• Vad är livsmedelssvinn och varför uppstår det?
• Ekonomiska konsekvenser och räkneexempel.
• Hur minskas svinnet? Praktiska råd och exempel
• Deltagarna diskuterar/gör egna handlingsplaner för en svinnkampanj.
5. Uppföljning
Uppföljningsträff, gärna tillsammans med avtalad grossist. Diskussion förs om kökens förändringsarbeten och fortsatta framtidsplaner.
• Hur gå vidare med förändringsarbetet?
• Vad har gått bra och vad har gått mindre bra?
• Hur gå vidare med förändringsarbetet – upprätta nya handlingsplaner
………………………………………………………
Varför hållbar mat i kommuner och landsting?
För politiker och tjänstemän i offentlig sektor
Avgörande för att lyckas med klimat- och miljöarbetet är att alla strävar mot samma mål. Vi ger svar på varför klimatsmart mat är viktigt och hur man kan arbeta med det genom att belysa goda exempel.
Klimatsmart mat i kommuner och landsting, 2 tim
• Vad är klimatsmart mat?
• Politiska mål – internationellt, nationellt och lokalt.
• Goda exempel och vinnande koncept i Sverige – Ekomatsligan.
• Verktyg för framgång – Ekomatsedeln, utbildningar, upphandling, kost- och miljöpolicy.
……………………………………………………….
Klimatsmarta matvanor i skola och förskola
För skol- och förskolepersonal och föräldrar
Klimatsmart mat innebär mer frukt och grönt på tallriken. Nyttigt, billigt och klimatsmart. Hur får vi barnen att äta mer grönt?
KURSDELAR
1. Föreläsning
Den teoretiska föreläsningen är uppdelad i två delar: ¨Klimatsmart mat¨ och ¨Klimatsmarta matvanor¨.
I “Klimatsmart mat” berättar vi om hur matproduktionen påverkar miljö och klimat. Vi reder ut orsak och verkan av olika typer av livsmedelsproduktion. Vi tittar även närmare på ekologisk mat och går igenom olika miljömärkningar.
“Klimatsmarta matvanor” handlar om vad som påverkar våra matvanor och hur matvanor kan förändras. Vi pratar också om behovet av protein och alternativa proteinkällor.
Föreläsningen riktar sig till pedagoger och föräldrar.
För de pedagoger och föräldrar som inte har möjlighet att närvara under utbildningsdagen kan vi erbjuda en webbaserad föreläsning som genomförs vid ett separat tillfälle.
2. Workshop
I workshopen arbetar vi med pedagogiska matövningar och olika pedagogiska verktyg, t.ex smaktester där vi jämför olika grönsaker och blindtestar ekologiskt kontra oekologiskt, bygger matkollage och grönsaksinspirerat pyssel.
3. Klimatsmart matlagning och buffé
Gemensam matlagning med klimatsmart inriktning, som ska inspirera deltagarna till klimatsmarta matval, kan komplettera första stegen i utbildningen.
Deltagarna lagar klimatsmarta maträtter och vi avslutar med att duka upp till en buffé och låter oss väl smaka samtidigt som vi gör en utvärdering av de olika maträtterna. Pedagoger, kockar och om möjligt, föräldrar, deltar i matlagningen. Föräldrar som inte är med vid den praktiska matlagningen kan bjudas in, i mån av plats, för att vara med och provsmaka den tillagade buffén.
………………………………………………………….
Hållbar mat i hemkunskapen
För lärarare i hem- och konsumentkunskap
Kurs om klimatsmart mat, ändrade matvanor och pedagogiska webverktyg att använda i undervisningen. Inspirerande matlagning med tre olika inriktningar, klimatsmart mat, vegetarisk mat eller laga fisk.
1. Klimatsmart mat, 3,5 tim
• Klimat, miljö och livsstil
• Säsongsanpassning, minskat svinn och ekologiskt
• Gilla grönsaker
• Hälsosamma grönsaker
• Reko fisk – hitta rätt i fiskhavet
• MUMS Miljömat – ett pedagogiskt webverktyg om mat, klimat och näring
• Klimatsmart mat i undervisningen – diskussion och grupparbete.
2. Inspirerande matlagning med klimatsmart tänk, 3,5 tim
(kombination med block 1 rekommenderas)
• Hållbara proteiner och andra klimatsmarta näringsval..
• Inspirationsmatlagning med klimatsmart tänk och råvaror enligt Ekomatsedeln.
• Ekologisk klimatsmart buffé. Deltagarna presenterar sina rätter.
• Gemensam måltid.
…………………………………………………………..
Kurser och föreläsningar efter egna önskemål
Naturligtvis kan vi anpassa och lägga upp kurser och föreläsningar helt efter era önskemål och behov.
…………………………………………………………..
Övrigt
Effektivt och klimatsmart – vi kommer till er och håller utbildningen.
______________________________________
Klimatsmart mat i restaurang, kurser, föreläsningar och workshops, 2015
I Sverige äter vi var femte måltid utanför hemmet. Privata restauranger köper in livsmedel för cirka 15 miljarder per år, alltså dubbelt så mycket som offentlig sektor. Hur restaurangerna agerar har stor betydelse för miljön och klimatfrågan. Hur vi producerar livsmedel och vilka livsmedel vi väljer att servera har stor betydelse för klimatet och andra miljöfrågor, t ex övergödning av sjöar och hav, spridning av gifter. Utfiskning av haven påverkas också av vad vi äter.
Kurserbjudande för;
- Krögare
- Köksmästare
- Kockar
- Serveringspersonal
- Grossister
Kurspaketet ”Klimatsmart mat i restauranger” består av en kursmeny med lite olika innehåll á 2- 4 timmar. Kurserna kan väljas var för sig eller kombineras.
Workshop med inspirerande matlagning, 4 tim
Utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser och kemiska ämnen i samband med produktion och transport av mat har stor negativ påverkan på vårt klimat och vår miljö.
Det är frågor som vi diskuterar under dagen tillsammans med Carin Enfors eller Eva Fröman från EkoMatCentrum, som har mer än tio års erfarenhet av rådgivning och utbildning i miljöfrågor till restauranger. Vi anrättar klimatsmart mat under ledning av en erfaren miljö-/ekoinriktad kock.
Kursinnehåll:
Vad är klimatsmart mat?
o Matproduktion, säsonger, svinn, transporter …
o Hur sker produktion av livsmedlen, transporter och närproducerat?
o Vilka livsmedel är miljöbovar och vilka kan man välja med gott samvete?
o Är ekologiska produkter klimat- och miljösmarta?
o Hur kan jag förändra maträtter och menyer? Vad kan jag servera med gott samvete?
o Hur påverkas ekonomin?
Vi skapar klimatsmarta tapas med ekologiska råvaror under ledning av erfaren kock
o ”Så här gör jag”
o Presentation av ”nya och gamla” klimatsmarta råvaror
o Inspirationsmatlagning med klimatsmart tänk och råvaror
o Ekologisk buffé, grupperna presenterar sina rätter, gemensam måltid.
Studiebesök på en ekologisk gård, 4 tim
Ett inspirerande studiebesök på en ekologisk gård säger mer än 1000 ord. Vi besöker en ekologisk gård eller grönsaksproducent, tittar på verksamheten och för en dialog med producenten.
Seminarium: Klimatsmart mat och ekologi med ekonomi, 4 tim
Med diskussioner om:
o Klimat, miljö och livsstil
o Säsongsanpassning, lokalproducerat
o Ekologiskt – vad är ekologiskt och varför?
o Reko fisk – certifieringar, fakta och ledtrådar
o Miljömärken samt certifiering av restaurang
o Rätt mat enligt Ät S.M.A.R.T. – modellen
o Presentation av internetverktyget Ekomatsedeln
Föreläsning: Klimatsmart mat i restaurang, 2 tim
Med diskussioner om:
o Klimat, miljö och livsstil
o Säsongsanpassning, lokalproducerat
o Ekologiskt – vad är ekologiskt och varför?
o Reko fisk – certifieringar, fakta och ledtrådar
o Miljömärken samt certifiering av restaurang
Kursledare: Carin Enfors eller Eva Fröman från EkoMatCentrum
Kurser och workshops för grossister i livsmedelssektorn
Intresset för miljö- och klimatfrågor ökar i restaurangsektorn och därmed efterfrågan på dessa livsmedel. Ekologiskt, närproducerat och klimatsmart, vi reder ut begreppen. Kunskap och framförhållning är viktiga ingredienser i affärskontakter med miljömedvetna kunder.
1. Klimatsmart mat, halv dag
- Klimatsmart mat – säsongsanpassning, lokalproducerat och växthuseffekt.
- Ekologiskt – vad är ekologiskt och varför?
- Reko fisk – certifieringar, fakta och ledtrådar
- Miljömärken samt miljöcertifiering av restaurang & storhushåll.
- Efterfrågan och utveckling av ekologiskt och lokalt i restaurang & storhushåll
2. Studiebesök på ekologisk gård, halv dag
Ett inspirerande studiebesök på en ekologisk gård säger mer än 1000 ord. Vi besöker en ekologisk gård, tittar på verksamheten och för en dialog med producenten.
Kurser och föreläsningar efter egna önskemål
Naturligtvis kan vi anpassa och lägga upp kurser och föreläsningar helt efter era önskemål och behov.
Övrigt
Effektivt och klimatsmart – vi kommer till er och håller utbildningen. På samtliga ovan angivna priser till kommer moms med 25 %. För mer information och prisuppgifter kontakta Carin Enfors eller Eva Fröman på EkoMatCentrum.
Här är några av de företag, organisationer, kommuner och landsting som under åren anlitat oss på EkoMatCentrum för kurser, föreläsningar eller rådgivning.
Alvesta Aneby Arboga Bjurholm Botkyrka Dalslandskommunerna Dals-Ed Danderyd Ekerö Eskilstuna Falkenberg Fazer Flen Folkhögskolan i Fellingsbro Färgelanda Gnesta Grums Gullspång Gävle Göteborg stad Hammarö Hagfors Hedemora Huddinge Hudiksvall Hägersten Hässleholm Järfälla Jönköping Kalmar Karlskrona Katarina-Sofia Karlstad Kil Kiruna Kristianstad Krokom Kävlinge Köping Lekeberg Ljungby Lund Maria- Gamla Stan Malmö Mariehamn på Åland Martin Olsson Milko Mejerier Mjölkfrämjandet Mora Motala Norrköping Norra Hisingen Nyköping Oskarshamn Roslagens SNF Sigtuna Skellefteå Skinskatteberg Skurup Smedjebacken Sollefteå Stockholm Stockholms läns landsting Stockholms stads skolor Strängnäs Sundsvall Surahammar Sörmlands läns landsting Talentum Tanum Tranemo Trollhättan Tyresö Täby Umeå Upplands-Bro Uppsala SNF Varberg Värmdö Västervik Västerås Ydre Älvsjö Öckerö Östersjöskolan i Karlskrona
Anmälan till Ekocentrums kurser senast 3 veckor innan kursstart. Anmälan är bindande. Vid återbud efter senaste anmälningsdatum, dvs 3 veckor innan kursstart, måste hela kursavgiften betalas eller en ersättare ordnas fram. Vid återbud p.g.a. sjukdom eller liknande debiteras halva kursavgiften. Vid återbud innan sista anmälningsdatum måste en administrationsavgift på 150 kr betalas. Kallelse med detaljerat schema, angivande av kurslokal etc. skickas ut med post minst 2 veckor före kursens start. Om kursen skjuts upp eller måste ställas in, får du meddelande om detta per post eller telefon. Kursavgift betalar du inom 20 dagar med den faktura som skickas ut tillsammans med kallelsen. Frågor om kurserna kan ställas till Carin Enfors, tel 08-582 444 24 eller Eva Fröman 08-779 59 29.