Finalen i Årets Ekokock 2023 avgjordes den 7 september under Umeå Smakfestival. Efter en spännande tävling blev det Johan Tyrén som vann och nu kan titulera sig som Årets Ekokock. Johan driver restaurangen Gastronomi Elva i Borås och var med som finalist för tredje året i rad.

Grymt kul att i tuff konkurrens stå som vinnare i Årets Ekokock! En viktig tävling som lyfter fram det ekologiska och hållbara i restaurangsverige!, säger Johan Tyrén, vinnare av Årets Ekokock 2023.

I årets upplaga av Årets Ekokock tävlade fyra finalister: Johan Tyrén, Lotta Karlsson, Mikaela Håkansson och Niclas Jansson. Två olika moment skulle genomföras under två tävlingsdagar. Inför tävlingsmomenten gjordes en rundtur med Ekobussen för att besöka lokala gårdar och skörda tävlingsråvarorna. De båda uppgifterna skulle resultera i 20 smakportioner och fyra varmrätter utifrån huvudråvaran getstek. Bäst lyckades Johan Tyrén med sina rätter och stod som slutlig vinnare av tävlingen.

Tävlingen är den tionde i ordningen och arrangeras av Föreningen Ekokockar, Ekomatcentrum och KRAV i samarbete med Umeå Smakfestival.

Vinnarmotivering
Med enastående skicklighet och genuin respekt för den nygamla råvaran getkött, har en rätt skapats som kännetecknas av enkelhet och samtidigt imponerande smakkomplexitet. Detta exemplifierar med mästerligt mathantverk och resulterar i en rätt där smakerna samspelar i perfekt harmoni och ger en oöverträffad kulinarisk upplevelse.

Om tävlingen Årets Ekokock
Årets Ekokock är tävlingen som tar hållbar gastronomi på allvar och har etablerat sig som tävlingen för kockar som bryr sig! Tävlingen är öppen för alla svenska kockar som med sitt arbete vill göra skillnad.

Läs mer om Årets Ekokock här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

×