Hållbara matval i butik

19 livsmedelsbutiker ingick i inventeringen. Butikerna har ett fullgott sortiment och som huvudsaklig verksamhet att sälja livsmedel. Det innebär att inga bensinmackar som är kombinerade livsmedelsbutiker finns med i inventeringen. Inventerade butiker Brandbergens Livs, Coop Forum Haninge, Coop Konsum Tungelsta, Coop Konsum Vendelsömalm, Coop Konsum Västerhaninge C, Coop Nära Ribby, Hemköp, Matextra, Hemköp Vendelsö, Hemköp Västerhaninge C, ICA Kvantum Haninge, ICA Maxi Haninge, ICA Nära Haninge, ICA Supermarket Västerhaninge, Jordbro Delikatesser, Lidl Haninge, Matrix Jordbro, Norbergs Livs, VH Livs AB, Willys Port 73.

Inventeringen visade att Haninge hade ett mycket brett utbud av ekologiska livsmedel i de inventerade butikerna. De produkter som dominerade var kolonialvaror: te, pasta och kaffe. Vi registrerade totalt 3 251 olika ekologiska artiklar av de 42 ekologiska livsmedelsprodukter som inventerades, i totalt 19 livsmedelsbutiker. Coop Forum Haninge stod för det största utbudet med 574 varianter av de utvalda produkterna.

Vi har gjort en jämförelse med pilotkartläggningen i augusti och kartläggningen i oktober. Optimalt är givetvis att mer tid går mellan de olika mätningarna, men vi har ändå valt att se om butikernas sortiment förändrats något under två månaders tid. Det ekologiska utbudet har ökat med 7 % i Haninges livsmedelsbutiker på 2 månader. Vi kunde se att majoriteten av butikerna faktiskt har ökat sitt hållbara utbud.

Vi har förutom att räkna det totala utbudet av ekologiska livsmedelsprodukter även tittat på hur stor butikstäckning de ekologiska produkterna har, d.v.s. hur många av butikerna som har åtminstone en produkt av de utvalda 42 som vi inventerat.
Den totala butikstäckningen i Haninge (71 %) var bättre än i Södertälje (66 %). Dock ingick fler butiker i Södertälje-kartläggningen, 39 stycken jämfört med 19 i Haninge.

Genomgående hade de stora butikerna ett större antal miljömärkta livsmedel i sortimentet. Sämst är det hållbara utbudet av livsmedel i de butiker som ligger i socioekonomiskt mer utsatta områden. Där domineras sortimentet av importerad mat från andra delar av världen. Tyvärr är nästan inga av livsmedelsprodukterna i det importerade sortimentet ekologiska i dessa butiker. De ekologiska produkter som trots allt finns i dessa butiker hittar man ofta i det europeiska sortimentet.

Hållbara matval i restaurang

21 restauranger valdes ut av kommunen att ingå i inventeringen. Samtliga inventerade restauranger var öppna för allmänheten och serverade lunch eller middag. Restauranger som enbart serverar s.k. fast food ingick inte i inventeringen.

Följande restauranger ingick slutligen i inventeringen: Balkan Steak House Golden Bistro Häringe slott Lagerqvist restaurang O’Learys Bar & Restaurant Ornö Krog Parabol Restaurang HB Paus Bagarstuga Restaurang Torget Systrarna Sisters Sörmans kök Tungelsta Värdshus Vegabaren Västerhaninge Kök och Bar.

Ett av syftena med denna inventering var att kartlägga möjligheterna till klimatsmarta, miljövänliga, etiska och hälsosamma matval vid restaurangbesök. I Haninge kommun har majoriteten av de inventerade restaurangerna stor förbättringspotential inom hållbarhetsarbetet. Skillnaderna i hållbarhet var inte särskilt stor mellan de inventerade restaurangerna, även om någon enstaka skilde sig från mängden.

Andelen restauranger i vår undersökning som vid inventeringen handlade med lokala bönder eller näringsidkare var ca 42 % (6 av 14). En insats för ökad lokal handel skulle vara positivt för det lokala näringslivet. Flera restauranger efterfrågade kontakter med lokala producenter. Andelen ekologiskt på de inventerade restaurangerna var låg, här finns stor förbättringspotential. Vegetariskt, däremot, hade ett betydligt bättre utgångsläge och fanns i ganska stor utsträckning på de inventerade restaurangerna.

Rapport livsmedelsbutiker

Rapport livsmedelsbutiker

Rapport restauranger

Rapport restauranger

×