Sårbar är den officiella statusen för den exotiskt mönstrade grönfläckiga paddan i Artdatabankens rödlista. Den är vårt mest hotade groddjur som löper stor risk att dö ut i vilt tillstånd.
Paddan förekommer numera sparsamt i de södra delarna av Sverige. Den trivs bäst i salthaltiga marker och finns därför utmed Östersjöns södra kustområden. Paddan har minskat under hela 1900-talet och de senaste åren har minskningen accelererat och arten finns nu bara på ett fåtal platser i Sverige.
Den grönfläckiga paddan är av kontinentalt ursprung. Den behöver varma somrar och kalla vintrar. De svenska bestånden lever vid grunda vattensamlingar med hög solinstrålning. En trolig orsak till paddans tillbakagång är förmodligen sänkningen av grundvattennivån, som innebär att lekdammarna torkar ut. När dammarna torkar blir det för torrt och paddans ägg kan inte utvecklas till grodyngel eller färdig padda.
En annan orsak är det oekologiska lantbruket som orsakar försämrad vattenkvalitet genom gödsling och biocider (naturfrämmande kemiska medel mot svamp och insekter) vid paddans lekdammar.
Nordens Ark har varit engagerad i bevarandet av den grönfläckiga paddan under många år. Läs mer om deras arbete med att rädda paddan. https://nordensark.se/bevarande/gronflackig-padda/