Vinnare av Årets Ekokock 2022
Adam Österdahl, Lilla Bjers på Gotland, tog hem titeln som Årets Ekokock 2022!
Juryns motivering:
Vi står mitt i djupaste Småland med en vinnare som tagit sig an uppgifterna med passion och djup insikt. Att lyssna på talet väcker hopp om förändring. Dessutom med råvaror som hela Småland växt upp på har Adam skapat en modern restaurangrätt med blandning av texturer, djupa smaker och en väldigt vacker presentation. Grattis Adam!
På andra plats kom Jesper Hansson, Hotel Stelor på Gotland. Tredjeplatsen gick till Johan Tyrén, Gastronomi Elva i Borås. Finalisterna bestod även av Emma Fyman, Två Skyttlar i Örby, Andreas Wendelin, Gillet 6 i Sala och Lisa Lönner, Lisa Fine Home Dining i Vaxholm.
Finalen av Årets Ekokock 2022 gick av stapeln den 9 september på MAT2022 i Växjö. Under ledning av Erik Måneld och Ulrika Brydling blev det en spännande final med stora prestationer av sex fantastiska finalister.
Tävlingen bestod av tre delmoment:
- Råvarukorg på morgonens skörd hos KRAV-bonden Birger Ask
- Råvarukorg av matsvinn, att laga på stormkök och stor stekhäll. Servera 12 tallrikar där 10 går till publikens jury.
- Hålla ett 2 minuters föredrag på scenen om fördelen med ekologiskt och varför man jobbar med det.
På bild: Vinnaren Adam Österdahl tillsammans med Jesper Hansson som tog hem andraplatsern och jurydeltagaren Klas Lindberg.
Vinnare av Årets Ekokock 2021
Penda Thomsson, GT-villan på Gotland, tog hem vinsten i Årets Ekokock 2021!
Tävlingen som genomfördes på Rinkaby gård utanför Växjö, den 12 september, var spännande in i det sista. I final var förutom Penda, Alex Wugk, Lilla Bjers, Emma Fyman, Två Skyttlar och Johan Tyrén. Gastronomi 11. Alla mycket duktiga och kompetenta ekokockar.
Äpple och lök var huvudingredienserna i årets tävling. Hemliga uppgiften bestod i att laga en rätt utomhus på stormkök av vilda växter och det som fanns att skörda på gården.
Vinnare av Årets Ekokock 2020
Tävlingen avgjordes i Växjö 14 september och vinnare blev Anders Johnsson
Juryn gav följande motivering
“Vinnaren av Årets Ekokock serverar goda och kaxiga rätter där råvarorna får tala. Han känner sig trygg i uppgifterna med en lekfullhet som avspeglar sig i rätterna.”
Tävlingen hölls på Rinkabygård uanför Växjö. Som tävlingsuppgift fick de tävlande skörda sina egna
råvaror på Feminist Farmer i Växjö samt plocka ihop torrvaror och mejeri från en specifik råvarukorg
från MäM restaurang i Växjö. Ute på Rinkabygård fick de tävlande sin andra uppgift som var att
namnge sex olika äpplen samt laga en valfri äppelrätt på Aroma samt vad som går att skörda på
gården.
hejsanhejsan
Årets Ekokock är tävlingen som tar hållbar gastronomi på allvar!
Tävlingen riktar sig till högt gastronomiskt presterande kockar i Sverige som arbetar eller vill arbeta med sin matlagning för en bättre värld.
Årets Tävling är var den sjätte i ordningen och har etablerat sig som tävlingen för kockar som bryr sig!
Tävlingen är öppen för alla svenska kockar som med sitt arbete vill göra skillnad inom hållbarhetsområdet.
Årets kock 2020
Först skickar de tävlande in recept efter tävlingsmanualens anvisningar.
En receptjury utser de sex bidrag som går vidare till finalen. I final tävlar kockarna live inför publik med råvarukorg på KRAV märkta produkter
och tillagar en trerättersmeny.
Final i Växjö 14 september.
Finalister uttagna till ÅEK (Årets Eko Kock) 2020.
Anders Johnsson, Slyteviken kreativ catering & matstudio, Örebro
Niklas Pallgren, Restaurang Kämpasten, Sigtuna
Alex Wugk, Lilla Bjers Gårdskrog, Gotland
Penda Thomsson, Allegrine, Stockholm
Jury:
Ulrika Brydling – kock, Ekologiska Lantbrukarna
Birger Ask – odlare KRAV gård
Morgan Giraud – PM & Vänner
Erik Måneld – MäM i Växjö
!