• Ekomatcentrum
    • Aktuellt
    • Kalendarium 2023
    • Om Ekomatcentrum
    • Pressmeddelanden
  • Offentliga kök
    • Ekokartan
    • Ekomatsligan
    • Lilla Ekomatsligan
    • Hållbara måltider genom målsamverkan
  • Ekoutmaningen
    • Om Ekoutmaningen
    • Sigtunas Ekoutmaning 2019
    • Haninges Ekoutmaning 2016
    • Södertäljes Ekoutmaning 2016
  • Boosta Eko
    • Boosta Eko med EkoGo!
    • Årets Ekoboost
    • Filmer på EkoBoostare!
    • Årets Ekokock
    • Servera eko i storkök
    • Eko-utbildningar restaurangskolor
    • EkoGo!
  • Kurser
    • Föreläsningar
    • Kurser för personal i offentliga kök
    • Digitala kurser om hållbar & ekologisk mat
  • Material & rapporter
    • Kurs- och informationsmaterial
    • Rapporter
    • Webbinarium
    • Ekomatcentrums Nyhetsbrev
  • Medlemmar
    • Bli medlem
    • Ekomatcentrums styrelse
    • Medlemmar

EkoMatCentrum

Resurscentrum för hållbar konsumtion i livsmedelskedjans alla led

För julbord med ekologiska råvaror är det viktigt att ta till vara på allt

December 10, 2019 by admin

Bild från prisutdelningen vid Ekoutmaningen. Till höger är köksmästare Tobias Strömberg, Ordförande i Miljö och Hälsoskyddsnämnden Gill Brodin och restaurangchef Robin Eliasson,

Hotell Kristina har i tjugo år serverat ekologisk mat till julbordet och är årets vinnare i Ekoutmaningen i Sigtuna kommun.

Julbord är en utmaning när det gäller hållbarhet och ekologiskt. Det är viktigt att kostnaden inte blir för hög och att minimera svinnet.

– Kycklingbröst från konventionell uppfödning kostar cirka 69 kronor kilot medan ekologiskt kostar 200 kronor. Och det är svårt att ta ut mellanskillnaderna, vi har ungefär samma pris som de andra konferensanläggningarna här omkring, säger kökschef Tobias Strömberg

För att hålla nere kostnaderna så jobbar restaurangen med att utöka andelen grönsaker och att ta tillvara hela djur. På det sättet blir maten också mer hållbar ur klimatsynpunkt. För de som serverar ekologiskt är det viktigt att få tag på bra råvaror och det finns nackdelar och fördelar med att ha flera leverantörer.

– Kökspersonalen får mycket större respekt för råvarorna när de har direktkontakt med leverantören eller producenten, det blir personligare. Det vet precis vilken av jägarna som har kommit med vilket djur eller vem som levererat grönsakerna. Det blir stor skillnad i förhållandet jämfört om vi köper upp från stora grossister, säger Tobias.

Om Tobias fick önska så skulle det finnas något sätt att subventionera ekologiskt, typ det bonus-malus system som finns för bilar.

Hotell Kristina vann Sigtuna kommuns ekoutmaning 2019. Det var den restaurang som hade högst andel ekologiska inköp, hela 64%. Restaurangen är dessutom KRAV-certifierade med två stjärnor.

Hitta dit www.hotellkristina.se

Uncategorized

Besök våra hemsidor!

  • http://www.ekokrogar.se
  • http://www.ekomatguiden.se
  • http://www.ekomatsedeln.se
  • http://www.miljomat.se
  • http://www.smakasvenskt.se

Nyhetsbrev

© Copyright 2016. EkoMatCentrum, Håven 2, 193 41 Sigtuna. Tel 070-779 59 90. info@ekomatcentrum.se