Årets Ekokock, Anders Johnsson från Slyteviken Kreativ Catering & Matstudio, bjöd på rödbetor och plommon från Feminist Farmers och äppelskrutt.
Anders skapelser var Semitorkad, timjanstekt rödbeta med ingefärsplommon, kryddigt morotsnystan med kummin och solrostahini, morotskräm med solmarka yoghurt, rödbetssås och äppelvinäger och bryntsmör.
Efterrätten var ”Äppelpaj” med Äppelskrutt och äppelgranité
På 2,5 timmar fick tävlingsdeltagarna färdigställa en varmrätt till 5 personer baserad på råvarukorg och specifikationer som presenteras underkvällen innan. De fick även veta att de kommer att få en uppgift till på 1 timme.
Tävlingen hölls på Rinkabygård uanför Växjö. Som tävlingsuppgift fick de tävlande skörda sina egna råvaror på Feminist Farmer i Växjö samt plocka ihop torrvaror och mejeri från en specifik råvarukorg från MäM restaurang i Växjö. Ute på Rinkabygård fick de tävlande sin andra uppgift som var att namnge sex olika äpplen samt laga en valfri äppelrätt på Aroma samt vad som går att skörda på gården.
Årets Ekokock är tävlingen som tar hållbar gastronomi på allvar!
Tävlingen riktar sig till högt gastronomiskt presterande kockar i Sverige som arbetar eller vill arbeta med sin matlagning för en bättre värld. Årets Tävling är den sjunde i ordningen och har etablerat sig som tävlingen för kockar som bryr sig!
Tävlingen är öppen för alla svenska kockar som med sitt arbete vill göra skillnad inom hållbarhetsområdet.
Finalister Årets Ekokock 2020
Anders Johnsson, Slyteviken kreativ catering&matstudio, Örebro
Niklas Pallgren, RestaurangKämpasten, Sigtuna
Alex Wugk, Lilla Bjers Gårdskrog, Gotland
PendaThomsson, Allegrine, Stockholm
Jury:
Ulrika Brydling – kock, Ekologiska Lantbrukarna
Birger Ask- odlare KRAV gård
Morgan Giraud – PM & Vänner
Erik Måneld – MäM i Växjö