• Ekomatcentrum
    • Aktuellt
    • Kalendarium 2020
    • Om Ekomatcentrum
    • Pressmeddelanden
  • Ekomatsligan
    • Ekokartan
    • Ekomatsligan
    • Lilla Ekomatsligan
  • Ekoutmaningen
    • Om Ekoutmaningen
    • Sigtunas Ekoutmaning 2019
    • Haninges Ekoutmaning 2016
    • Södertäljes Ekoutmaning 2016
  • Boosta Eko
    • Boosta Eko
    • Årets Ekoboost
    • Filmer på EkoBoostare!
    • Vinnare av Årets Ekokock 2019
    • Servera eko i storkök
    • Eko-utbildningar restaurangskolor
    • EkoGo!
  • Kurser
    • Föreläsningar
    • Kurser för personal i offentliga kök 2020
    • Eko-utbildningar restaurangskolor
  • Material & rapporter
    • Kurs- och informationsmaterial
    • Rapporter
    • Webbinarium
    • Ekomatcentrums Nyhetsbrev
  • Medlemmar
    • Bli medlem
    • Ekomatcentrums styrelse
    • Medlemmar 2020

EkoMatCentrum

Resurscentrum för hållbar konsumtion i livsmedelskedjans alla led

Hur svensk är svensk mat, egentligen? Se webinar.

Hur svensk är svensk mat, egentligen? Se webinar.

September 29, 2020 by admin

Se inspelat webinarium från den 26 oktober, 2020.

Sverige är till stor del importberoende av något så grundläggande som livsmedel. Samtidigt vill konsumenterna i allt större utsträckning ha svenskproducerad mat. Men är alla svenska produkter att betrakta som helt svenska? Nej. En ny rapport visar att konventionella produkter med ursprung Sverige är betydligt mindre svenska än ekologiska. För varje krona du lägger på en svensk konventionell produkt går en större del till importerade insatsmedel, jämfört med om du väljer en svensk ekologisk produkt.

I kommuner och regioner kräver politiker att närodlat och svenskt ska prioriteras framför ekologiskt, kanske i tron att allt ekologiskt är importerat och att allt svenskt verkligen är svenskt. Vad gäller import av ekologiskt så speglar det mönstret för konventionellt. Vi importerar stora andelar frukt och grönsaker och det gäller för såväl ekologiskt som konventionellt. Men hur svenska är egentligen svenska livsmedel?

På uppdrag av Ekomatcentrum har Gunnar Rundgren, jordbrukskonsult och ekobonde, granskat ett antal svenska produkter genom att jämföra svensk ekologisk produktion med svensk konventionell.

Resultatet presenteras i rapporten ”Hur svensk är svensk mat – en jämförelse av ekologiskt och konventionellt”.

Den 26 oktober kl 13:00 presenterade Gunnar Rundgren resultaten i rapporten. En expertpanel får möjlighet att kommentera resultaten utifrån sina respektive verksamhetsområden. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor via en chatt.

Experterna i panelen är:
Svenskmärknings vd Maria Forshufvud,
Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén
Vi konsumenters ordförande Gunnela Ståhle

Kontakter: Eva Fröman, 070-779 59 90, Mimi Dekker, 076-277 00 30

Länk till rapporten: http://ekomatcentrum.se/wp-content/uploads/2020/08/Hur-svenskt-%C3%A4r-svenskt-orginal-2020.pdf

Se rapport-releasen här:

Senaste Nyheter

Besök våra hemsidor!

  • http://www.ekokrogar.se
  • http://www.ekomatguiden.se
  • http://www.ekomatsedeln.se
  • http://www.miljomat.se
  • http://www.smakasvenskt.se

Nyhetsbrev

© Copyright 2016. EkoMatCentrum, Håven 2, 193 41 Sigtuna. Tel 070-779 59 90. info@ekomatcentrum.se