Med hjälp av flera kända hållbarhetsprofiler söker kockeleverna, Disa Engdahl och Simon Ahlström från Dackeskolan i Mjölby, svar på vad som är hållbar mat. Disa och Simon vann tävlingen Årets Kockelev 2020.
Filmerna är producerad av Ekomatcentrum och kan laddas ner helt gratis. Målgrupperna är restaurangskoleelever och kökspersonal på alla typer av restaurangverksamheter.
Hållbar utveckling
Det pratas mycket om hållbar mat och hållbar utveckling, men vad betyder det egentligen och hur ska vi tänka för att göra de där hållbara valen? Jordbrukskonsulten Gunnar Rundgren och kocken Paul Svensson reder ut begreppen.
Energi
I matproduktionen behövs det mycket energi, oftast i form av till exempel diesel, bensin och el. Är all energi lika bra? Vad skiljer olika energikällor åt och i vilken del av livsmedelskedjan krävs det mest energi? Bosse Rappne från Slottsträdgården Ulriksdal berättar om hur han arbetar för att minska energiåtgången.
Markanvändning
För att odla mat krävs mark, men frågan är hur mycket mark vi har att odla på och kan vi odla på all typ av mark? Den mark vi kan odla på, hur använder vi den ytan? Vilken typ av livsmedel kräver mest mark och vilken kräver minst? Detta och lite till får du reda på här.
Mat och klimat
Växthusgaser och CO2-ekvivalenter, vad betyder det? Och var kommer koldioxid, metan och lustgas ifrån? Bildas det lika mycket klimatgaser av all slags mat? I den här filmen besvarar vi dessa frågor.
Vatten
Rent färskvatten krävs för att det ska finnas liv på jorden. Vi kan inte producera mat utan vatten. Finns det obegränsade mängder vatten eller borde vi vara mer sparsamma? Hur mycket vatten behövs för att framställa olika typer av livsmedel? Ylva Andersson, rådgivare inom grönsaksodling, berättar mer vattenfrågan i Sverige.
Kött
Hur mycket kött bör vi äta med tanke på miljö, klimat och hälsa? Spelar det någon roll vilket slags kött vi äter? Jordbrukskonsulten Gunnar Rundgren och Anna Richert från WWF berättar mer.
Ekobönderna Karin och Jonas Lundqvist berättar om sin ekologiska grisuppfödning och Johan Lindblad om sina får. Kändiskocken Paul Svensson pratar kött och balansen mellan kött och grönt på tallriken.
Ekologisk mat
Vad är det som skiljer ekologiska och konventionella livsmedel. Varför är det bra med ekologisk mat? Paul Svensson, Gunnar Rundgren och Bosse Rappne berättar varför de föredrar ekologiskt. Dessutom hör vi ekobönderna Per Wålstedt och Elin Rydström berätta varför eko är viktigt för dem.
Miljömärken på livsmedel
Det finns många olika miljö- och etiska märkningar på livsmedel i Sverige och ännu fler i resten av världen. Exempel på svenska märkningar är; EU-ekologiskt, KRAV, Demeter, Fairtrade, MSC eller ASC. Finns några av dessa märkningar på ekologiska livsmedel? Vilka miljömärkningar är vanligast och vad står de för?
Biologisk mångfald
Biologisk mångfald har hamnat i skuggan av klimatkrisen men i själva verket hänger de ihop. Men vad betyder biologisk mångfald egentligen och varför är den så viktig för miljön? Och vad händer när den biologiska mångfalden minskar?
Gödsel
Växter behöver näring för att växa. I lantbruken tillförs näring i form av gödsel. Man kan använda gröngödsling, kompost eller koskit men också industriellt framställt gödsel som mineralgödsel, även kallat handelsgödsel eller konstgödsel. Spelar det någon roll vilken typ av gödsel man använder? Ekobonden Elin Rydström berättar om olika typer av gödsel och vilka hon använder i sitt lantbruk.
GMO
GMO eller genmodifiering, vad innebär det? Vad finns det för fördelar och nackdelar med GMO i lantbruket? Varför är det inte accepterat inom ekologisk livsmedelsproduktion. Här får du svar på dessa frågor.
Kretslopp
Mikrolivet i jorden behöver rikligt med näring för att hålla jorden levande. Då är näring från komockor, gröngödsling och kompost att föredra framför näring från konstgödsel. Många ekologiska gårdar har ett eget kretslopp på gården, där foder till korna omvandlas till bland annat koskit som används till att gödsla vallen som blir foder till korna så vidare.