• Ekomatcentrum
    • Aktuellt
    • Kalendarium 2023
    • Om Ekomatcentrum
    • Pressmeddelanden
  • Offentliga kök
    • Ekokartan
    • Ekomatsligan
    • Lilla Ekomatsligan
    • Hållbara måltider genom målsamverkan
  • Ekoutmaningen
    • Om Ekoutmaningen
    • Sigtunas Ekoutmaning 2019
    • Haninges Ekoutmaning 2016
    • Södertäljes Ekoutmaning 2016
  • Boosta Eko
    • Boosta Eko med EkoGo!
    • Årets Ekoboost
    • Filmer på EkoBoostare!
    • Årets Ekokock
    • Servera eko i storkök
    • Eko-utbildningar restaurangskolor
    • EkoGo!
  • Kurser
    • Föreläsningar
    • Kurser för personal i offentliga kök
    • Digitala kurser om hållbar & ekologisk mat
  • Material & rapporter
    • Kurs- och informationsmaterial
    • Rapporter
    • Webbinarium
    • Ekomatcentrums Nyhetsbrev
  • Medlemmar
    • Bli medlem
    • Ekomatcentrums styrelse
    • Medlemmar

EkoMatCentrum

Resurscentrum för hållbar konsumtion i livsmedelskedjans alla led

När såg du en padda senast?

Flera av våra svenska djur- och växtarter är akut hotade, dvs på väg att försvinna eller dö ut. Det finns flera anledningar till att det är så. En är att deras livsmiljöer tas i anspråk av nya vägar och husbyggen. Människan brer ut sig på djurens bekostnad. En annan orsak är det moderna oekologiska lantbruket. Monokulturer med storskaliga odlingar av samma gröda gör det svårt för många arter att hitta någonting att äta och någonstans att bo. De är beroende av en varierad miljö för sin överlevnad. Djurens och växternas naturliga miljöer och tillgång till föda utarmas dessutom av att åkrarna gödslas med industriellt tillverkat handelsgödsel och att naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel används för att ta död på ogräs och skadeinsekter. Problemet är att det tar död på andra arter också!

Varför är ekologiskt bra för den biologiska mångfalden?
Välj ekologiskt när du ska köpa mat i butiken eller äta ute! Då bidrar du till en ökad biologisk mångfald – alltså att flera olika arter av djur och växter får ett finfint liv, både ovan och i jord!

I det ekologiska lantbruket används gödsel från djuren, gröngödsling och kompost istället för industriellt tillverkad handelsgödsel. Det ger näringsrika matjordar med ett myller av mikrober som bearbetar jorden och ger naturlig näring åt växterna. Ogräs, insekter och svampangrepp bemästras med naturliga fiender och ofarliga metoder. Naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel är helt tabu! Det ekologiska lantbruket bidrar till en miljö som växter, djur och insekter trivs och frodas i.

Rödlistan
I Artdatabankens rödlista kan man se hur det står till med våra djur och växter i Sverige. Den senaste versionen är från 2015, nästa kommer 2020. https://artfakta.se/rodlistan

Det finns sex kategorier för grad av sällsynthet och risk för utdöende som används i rödlistorna.

• Nationellt utdöd
• Akut hotad
• Starkt hotad
• Sårbar
• Nära hotad
• Kunskapsbrist.

Mer information om kategorierna finns på Naturvårdsverkets hemsida; https://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Naturvard/Rodlistning/

Boosta Ekos djur
I kampanjen Boosta Eko har vi valt att lyfta tre hotade djur; grönfläckig padda, bin och sånglärka. Alla tre är hotade bland annat på grund av det industriella lantbruket med naturfrämmande kemikalier och skulle gynnas av att vi istället odlade mer ekologiskt. Om konsumenterna efterfrågar mer ekologiskt kommer fler lantbrukare att odla ekologiskt. Och fler hotade djur och växtarter skulle få ett gott liv i en naturlig miljö och inte behöva rankas som hotade i rödlista.

Läs mer om grönfläckig padda
Läs mer om bin
Läs mer om sånglärka

Besök våra hemsidor!

  • http://www.ekokrogar.se
  • http://www.ekomatguiden.se
  • http://www.ekomatsedeln.se
  • http://www.miljomat.se
  • http://www.smakasvenskt.se

Nyhetsbrev

© Copyright 2016. EkoMatCentrum, Håven 2, 193 41 Sigtuna. Tel 070-779 59 90. info@ekomatcentrum.se